Hatice Cengizová, snoubenka zavražděného novináře Džamála Chášukdžího, během vzpomínkové akce na jejího snoubence.

Hatice Cengizová, snoubenka zavražděného novináře Džamála Chášukdžího, během vzpomínkové akce na jejího snoubence. Zdroj: Profimedia.cz

Zavražděný novinář Džamal Chášukdží.
Lidé po celém světě demonstrují - požadují spravedlnost pro zavražděného novináře Džamála Chášukdžího.
Korunní princ a ministr obrany Mohamed bin Salmán
Nejstarší syn zavražděného novináře Chášukdžího Saláh.
Turečtí policisté  vyšetřující vraždu novináře Džamála Chášukdžího, (říjen 2018).
9
Fotogalerie

Pět trestů smrti za vraždu saudskoarabského novináře, rozhodl soud. Korunní princ je prý nevinný

Veřejný prokurátor Saúdské Arábie v pondělí oznámil, že v souvislosti s loňským usmrcením novináře a kritika saúdské vlády Džamála Chášukdžího v Istanbulu bylo pět lidí odsouzeno k trestu smrti a další tři lidé dohromady k 24 rokům za mřížemi. Bývalý poradce korunního prince Saúd Kahtání byl vyšetřován, ale nebyl obviněn a nakonec byl propuštěn. Pro nedostatek důkazů byl propuštěn také někdejší náměstek šéfa saúdskoarabské rozvědky Ahmad Asírí. Informovala o tom agentura Reuters. Podle agentury AP se odsouzení budou moci proti rozsudku odvolat.

Chášukdží psal pro americký list The Washington Post, měl trvalý pobyt v USA a byl kritikem saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána. Naposledy byl spatřen loni 2. října, když si šel na saúdskoarabský konzulát v největším tureckém městě Istanbulu vyzvednout dokumenty potřebné k tomu, aby se mohl oženit se svou tureckou snoubenkou Hatice Cengizovou, která na něj před konzulátem čekala. Na konzulátu Chášukdžího zabil tým saúdskoarabských agentů a jeho tělo bylo patrně rozčtvrceno a odvezeno z budovy. Chášukdžího pozůstatky se dosud nenašly.

Zabití novináře nicméně vyvolalo ostrou mezinárodní kritiku a poškodilo pověst korunního prince. Americká výzvědná služba CIA a některé západní vlády se domnívají, že vraždu Chášukdžího nařídil sám Muhammad bin Salmán. Rijád ale jakýkoliv podíl korunního prince na zabití novináře odmítá.

Podle agentury AP se v téměř naprostém utajení uskutečnilo v souvislosti s případem devět soudních stání a před soudem stanulo 11 lidí. Řízení se zúčastnilo několik diplomatů, včetně tureckých, a příslušníci Chášukdžího rodiny; veřejnosti a médiím byl ale přístup zakázán. Jména odsouzených podle agentury AP zveřejněna nebyla.

Podle soudu bylo v souvislosti s vraždou zatčeno 21 lidí a deset dalších bylo vyslýcháno. Pět lidí bylo odsouzeno za „spáchání či přímé zapojení do vraždy oběti,“ uvedl podle agentury Reuters mluvčí prokuratury Šalaan Šalaan, přičemž doplnil, že události nepředcházel spor mezi pachateli a Chášukdžím. Jak vysoké tresty soud vyměřil trojici odsouzených k odnětí svobody, není jasné. Saúdskoarabská státní televize Al-Ichbáríja podle agentury AP uvedla, že soud dospěl k závěru, že nešlo o úkladnou vraždu, tedy že pachatelé neměli původně v plánu Chášukdžího zabít.

Státní televize informovala, že podle prokuratury někdejší bin Salmánův poradce Kahtání byl propuštěn, jelikož se neprokázalo, že byl do vraždy zapojen. Agentura AP nicméně poznamenala, že Kahtání čelí kvůli své údajné roli ve vraždě Chášukdžího americkým sankcím. Na svobodu se podle televize dostal i saúdskoarabský konzul v Istanbulu Muhammad Utajbí. Propuštěni byli také tři lidi, kteří byli shledáni nevinnými, a několik dalších, kteří byli vyšetřováni, uvedla AP. Zvláštní zpravodajka OSN pro lidská práva Agnes Callamardová, která se vraždou novináře zabývala, dříve uvedla, že pátrání po spravedlnosti nesmí být ponecháno jen na saúdskoarabské justici, která je „náchylná k politickému vměšování“.

Americký prezident Donald Trump usmrcení novináře odsoudil a jeho vláda uvalila na 17 saúdskoarabských občanů v souvislosti s kauzou sankce. Ty se však nevztahují na korunního prince. Trump opakovaně odmítl žádosti i z řad svých republikánů, aby Washington vůči Rijádu podnikl tvrdší kroky. Prezident zároveň opakovaně zdůrazňoval, že je důležité se Saúdskou Arábií udržovat dobré vztahy, jelikož je významným odběratelem americké vojenské techniky a zbraní, čímž přispívá k tvorbě pracovních míst v USA.

Řada kritiků saúdskoarabského korunního prince mezitím zůstává ve vězení či je čeká soud, napsala agentura AP.