Výbuch sopky na Novém Zélandu

Výbuch sopky na Novém Zélandu Zdroj: ČTK

Na Novém Zélandu vybuchla sopka. V okolí byla stovka lidí, zatím je pět mrtvých a desítky nezvěstných

Dnešní erupce sopky na novozélandském ostrůvku White Island si vyžádala nejméně pět mrtvých. Vyplývá to z nové bilance, kterou zveřejnila policie. Více než 20 lidí je nezvěstných a dalších asi 20 lidí utrpělo zranění, dodala policie, podle níž byli v době výbuchu vulkánu na ostrově jak novozélandští občané, tak cizinci. Zástupce novozélandských vyšetřovatelů John Tims uvedl, že vzhledem k přetrvávajícím rizikům nemohou zatím na ostrov vstoupit záchranáři.

opečný ostrov je neobydlený, pravidelně ho ale navštěvují skupiny turistů. Počet lidí, kteří se na White Islandu v době katastrofy nacházeli, policie odhadla na necelých 50. Osmnáct osob bylo z ostrova zachráněno, další tam ale zůstávají, informovala policie. Téměř všichni zachránění utrpěli zranění, přičemž někteří mají těžké popáleniny, sdělil vyšetřovatel Tims. Mezi zachráněnými jsou podle policie mimo jiné turisté z obří luxusní výletní lodi Ovation of the Seas.

Televize přinesly po erupci záběry obrovského mraku, který podle vulkanologů vystoupal do výšky více než 3600 metrů nad sopku. Premiérka Jacinda Ardernová označila erupci, která začala kolem 14:11 místního času (2:11 SEČ), za velmi významnou mimořádnou událost. Úřady vypravily sedm vrtulníků se zdravotníky na palubě na pomoc postiženým.

Tims vyjádřil obavy, že vzhledem k množství nezvěstných bilance obětí pravděpodobně ještě poroste. Zpravodajský server Stuff zveřejnil fotografie, které byly pořízeny krátce před erupcí a na nichž je zachyceno několik turistů v blízkosti kráteru.

Podle monitorovacího systému GeoNet šlo o mírnou vulkanickou erupci a byl vyhlášen čtvrtý, tedy druhý nejvyšší stupeň výstrahy na pětistupňové škále, kde pětka znamená velkou erupci.

White Island je vzdálen asi 50 kilometrů od východního pobřeží novozélandského Severního ostrova. Vulkán na ostrově nazývají Maorové, původní obyvatelé Nového Zélandu, Whakaari a podle DPA jde o nejaktivnější sopku země. Ostrov v roce 1769 objevil britský mořeplavec James Cook, který mu dal také jméno. V současnosti ho navštěvuje přibližně 10.000 turistů ročně. Australská média uvedla, že v době erupce bylo na ostrově 24 Australanů.