Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Severní Korea odpálila další dvě střely směrem do Japonského moře

Severní Korea dnes odpálila směrem do Japonského moře dvě blíže neupřesněné střely. Oznámilo to velení jihokorejské armády, podle nějž KLDR pravděpodobně znovu otestovala svůj raketomet velké ráže, jehož zkoušku provedla naposledy před měsícem.

Střely byly vypáleny kolem 16:59 místního času (08:59 SEČ) z provincie Hamgjong namdo, která leží na východě KLDR. Obě dosáhly výšky zhruba 97 kilometrů a doletěly do vzdálenosti asi 380 kilometrů. Vyslány byly v rozmezí půl minuty.

"Naše armáda situaci sleduje pro případ, že by následovaly další odpaly, a zůstává v pohotovosti," sdělilo velení jihokorejských ozbrojených sil.

Japonské ministerstvo obrany uvedlo, že střely nedopadly do japonské výlučné ekonomické zóny. Japonská vláda podala proti severokorejskému testu oficiální protest a premiér Šinzó Abe uvedl, že odpal představoval hrozbu pro Japonsko a mezinárodní společenství.

KLDR v posledních měsících pokračuje ve zkouškách raket krátkého doletu, přičemž otestovala i několik nových typů. Začátkem října Severokorejci oznámili, že úspěšně vyzkoušeli novou balistickou raketu odpalovanou z ponorky.

Minulý měsíc Pchjongjang navíc pohrozil, že by mohl obnovit i testy jaderných zbraní a balistických střel dlouhého doletu, které pozastavil v loňském roce.

Rozhovory o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova, které KLDR vede se Spojenými státy, stagnují od únorové schůzky šéfa Bílého domu Donalda Trumpa a vůdce KLDR Kim Čong-una ve vietnamské metropoli. Hanojský summit skončil předčasně a bez dohody kvůli odlišným názorům Pchjongjangu a Washingtonu na odzbrojovací proces. Kim dal Spojeným státům lhůtu do konce roku, aby změnily postoj k jednáním, jinak podle něj Severní Korea bude nucena hledat "jinou cestu".