Miloš Zeman - ilustrační snímek

Miloš Zeman - ilustrační snímek Zdroj: Twitter J. Ovčáčka

Zeman: Havla jsem obdivoval jako disidenta, prezident byl ale špatný. Byl to náš nejpřeceňovanější politik

V souvislosti s 30. výročím listopadové revoluce z roku 1989 se objevují i nejrůznější hodnocení exprezidenta Václava Havla, který byl nejvýraznějším symbolem změn v porevolučním Československu a pak i samostatné České republiky. Zajímavý pohled na Havla nabízí Miloš Zeman, současná hlava státu. Na jedné straně podle svých vlastních slov obdivoval Havla-disidenta, ale jeho vládnutí ve funkci prezidenta považoval za špatné. A označil ho za „našeho nejpřeceňovanějšího politika“.

Prezident Zeman například k Havlovi v rozhovoru pro deník MF Dnes v září 2004 řekl: „Vážil jsem si ho jako disidenta, ale posléze jsem dospěl k názoru, že je to náš nejpřeceňovanější politik. Řada jeho aktivit byla nedomyšlená a někdy i kontraproduktivní. Například hloupá amnestie v roce 1990, omluva sudetským Němcům, pasivita při rozbití Československa a řada dalších věcí.“ Na konkrétní dotaz, zda tedy Havel vládl dobře, nebo špatně, Zeman odpověděl: „Špatně.“

K době, kdy Václav Havel působil za komunistického režimu v disentu, se Zeman vrátil také ve svém letošním projev 28. října na Pražském hradě při příležitosti předávání státních vyznamenání. Řekl: „Rád bych proto s úctou a obdivem vzpomenul Václava Havla, který stál v čele listopadové revoluce a který byl i v čele Charty 77. A onen dvanáct let trvající oblouk mezi Chartou a vznikem Občanského fóra byl naplněn vězněním, nemocemi, ale také vytvořením celé řady přátel, kteří pak byli jeho spolupracovníky a kteří se podíleli na jednání s komunistickým režimem. Jednání, které bylo úspěšné a během něhož nebyla rozbita jediná tabulka a prolita jediná kapka krve.“

Naopak za úspěšného prezidenta vždy označoval Zeman svého předchůdce Václava Klause. Tomu letos proto udělil nejvyšší české státní vyznamenání Řád Bílého lva. V již vzpomínaném rozhovoru pro MF Dnes z roku 2004 o Klausovi řekl: „Navštěvovali jsme se na seminářích, které jsme za doby normalizace pořádali, a tam jsme si i vzájemně přednášeli. Vždy jsme patřili k různým názorovým skupinám… Přesto jsme se vždy respektovali. Já si vážím inteligentních lidí s jiným názorem. Ne však blbců, kteří měli třeba stejné názory jako já.“ A co stávajícího prezidenta s Klausem starším lidsky spojovalo? „Jisté pohrdání sebevědomím hlupáků, které dáváme oba najevo. Řekl bych, že on poněkud opatrnějším způsobem než já,“ prohlásil kdysi Zeman.

Existuje ale nějaký politik, kterého v naší novodobé historii Zeman skutečně obdivuje? Ano, je to první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. „Jediný český politik, kterého bych považoval za svého učitele, což je ještě o stupeň víc než si někoho vážit, je Tomáš Masaryk. Byl pro mě nesmírně inspirativní,“ řekl Miloš Zeman před patnácti lety.