Lidé v centru Londýna demonstrují za setrvání Velké Británie v Evropské unii. (19. 10. 2019)

Lidé v centru Londýna demonstrují za setrvání Velké Británie v Evropské unii. (19. 10. 2019) Zdroj: ČTK

Britský parlament hlasuje o brexitové dohodě, kterou domluvil premiér Boris Johnson (19. 10. 2019)
Lidé v centru Londýna demonstrují za setrvání Velké Británie v Evropské unii (19. 10. 2019)
Lidé v centru Londýna demonstrují za setrvání Velké Británie v Evropské unii (19. 10. 2019)
Lidé v centru Londýna demonstrují za setrvání Velké Británie v Evropské unii (19. 10. 2019)
Britský parlament hlasuje o brexitové dohodě, kterou domluvil premiér Boris Johnson (19. 10. 2019)
39
Fotogalerie

Brexit v nedohlednu: Parlament zdrží schválení Johnsonovy dohody. Desetitisíce demonstrantů v ulicích

Dolní komora britského parlamentu nechce podpořit nový návrh brexitové dohody, dokud její obsah nebude převeden do britského práva. Poměrem 322 hlasů ku 306 přijala návrh, který požaduje nejdříve schválit zákon související s ratifikací podmínek brexitu. Podle britských médií tento vývoj znamená, že vláda na základě zákona z minulého měsíce požádá o odklad brexitu. Zastánci setrvání Velké Británie v EU mezitím vyrazili do ulic.

Premiér Boris Johnson po hlasovací porážce prohlásil, že nebude s Evropskou unií jednat o odsunutí termínu britského odchodu. Zákon jej k tomu podle něj nenutí. Johnson považuje za nejlepší možnost, aby Británie unii opustila 31. října na základě podmínek vyjednaných jeho vládou. Ta prý příští týden předloží legislativní opatření pro ratifikaci „rozvodové“ dohody.

„Řeknu našim přátelům a kolegům v EU to samé, co jsem říkal všem ostatním za posledních 88 dní, co sloužím jako předseda vlády. Že další zdržení by bylo špatné pro tuto zemi, špatné pro Evropskou unii a špatné pro demokracii,“ prohlásil Johnson.

Podle zákona schváleného v září musí britská vláda ještě dnes poslat Evropské unii dopis žádající o tříměsíční odklad brexitu, pokud do dneška nebude schválená dohoda o brexitu. Pozměňovací návrh, který naboural plány Johnsona a jeho vlády, předložil ještě donedávna konzervativní poslanec Oliver Letwin. Ten tvrdí, že jeho cílem bylo zabránit scénáři, kdy by po dnešním schválení podmínek brexitu Británie stejně na konci měsíce odešla z EU bez dohody, protože by do té doby příslušný ratifikační zákon neprošel všemi fázemi legislativního procesu. Pakliže by dnes poslanci dohodu podpořili, zákon o odkladu brexitu by nevstupoval do hry.

Je na britské vládě, aby co nejdříve informovala o dalších krocích, reagovala na odklad hlasování o brexitové dohodě mluvčí Evropské komise.

Hněv a zoufalství

Desetitisíce zastánců setrvání Británie v Evropské unii mezitím vyrazily na pochod centrem Londýna směrem k parlamentu. V době, kdy zákonodárci rozhodovali o brexitové dohodě, demonstranti požadovali nové referendum o odchodu z EU. Účastníci mávají vlajkami EU a nesou transparenty vyzývající k zastavení brexitu, napsala agentura Reuters.

Přesnější informace o počtu účastníků nejsou k dispozici. „Neposkytujeme odhady počtu, protože je to taková nepřesná věda. Nicméně, je poctivé říct, že trasa průvodu je nyní velmi přeplněná,“ uvedla londýnská policie na twitteru. V době, kdy již začátek průvodu dorazil před parlament čekaly ještě tisíce lidí v Hyde Parku na to, aby mohly vyrazit na pochod.

Jeden z organizátorů pochodu James McGrory před protesty uvedl, že vláda by měla věnovat pozornost hněvu zastánců členství v EU a uspořádat nové referendum. Nová dohoda se podle něj nepodobá tomu, co bylo lidem slíbeno, takže by si veřejnost zasloužila novou možnost, aby se k tomu vyjádřila.

Nálada protestujících se pohybuje od hněvu k zoufalství, uvedly agentury. Jsou mezi nimi i mladí lidé, kteří nemohli hlasovat v době referenda v roce 2016 a označují boj za další hlasování za určující politickou událost svého života. „Jsem naštvaná, že nás neposlouchají. Téměř všechny průzkumy ukazují, že lidé nyní chtějí zůstat v EU,“ řekla agentuře Reuters šestapadesátiletá Hannah Bartonová ze střední Anglie zahalená do vlajky EU.

Na fotografie z Londýnských protestů i z hlasování v parlamentu se podívejte ve fotogalerii: