Uganda plánuje penalizovat homosexualitu až trestem smrti

Uganda plánuje penalizovat homosexualitu až trestem smrti Zdroj: Pixabay

Uganda zvažuje trestat homosexualitu smrtí. Pro Uganďany není přirozená, tvrdí ministr

Uganda v čele s ministrem pro etiku a integritu Simonem Lokodo chce prosadit zákon, který by homosexualitu mohl trestat i smrtí. Zpřísnila by se tím už tak tvrdá legislativa, kterou si Uganda ponechala ještě z koloniální éry. Obdobný zákon chtěla země zavést už v roce 2014, tehdy jej však zastavil ústavní soud. LGBT komunita a aktivisté se bojí, že novela vyvolá násilné útoky z řad konzervativních obyvatel.

Ugandská vláda plánuje znovu vzkřísit návrh zákona, který byl před pěti lety anulován. Měl by ještě zpřísnit restrikce pro homosexuály, kterým už teď hrozí až doživotní vězení. Uganda si od novely slibuje hlavně zastavit nárůst „nepřirozeného sexu“. „Homosexualita není pro Uganďany přirozená, ale poslední dobou se gayové ve velkém rekrutují ze škol a z řad mladých, kde se šíří lži o tom, že se tak lidé už rodí,“ je přesvědčen ministr pro etiku a integritu Simon Lokodo.

Homosexuální vztahy jsou v Ugandě považovány za tabu již nyní, v zemi stále platí tvrdé koloniální právo. Na africkém kontinentě tím však není ojedinělá, stejnopohlavní sex a vztah je za nepřípustný považován na většině kontinentu. Perzekuce na základě sexuality je přitom jedním z důvodů migrace, i když nepatří mezi ty nejčastější. Kromě Ugandy prchají homosexuálové také z Nigérie, Íránu nebo Pákistánu. Například Velká Británie je však často vrací zpátky kvůli tomu. Že se nechovají dostatečně „homosexuálně“. O této zvláštní praktice podrobněji informoval list The Guardian.

„Naše současné trestní právo je omezené. Kriminalizuje pouze samotný homosexuální akt. Ale my chceme, aby bylo jasné, že i propagace homosexuality musí být trestána,“ myslí si Lokodo. Chce, aby se návrh zákona projednal během několika příštích týdnů, a věří, že potřebné dvě třetiny poslanců budou hlasovat pro něj. Novelu podporuje také prezident země Yoweri Museveni.

Nemůžeme se sklonit před cizí kulturou

Uganda prý počítá s negativní odezvou západních zemí. Už při projednávání návrhu z roku 2014 výrazně snížily finanční podporu třeba USA. „I když víme, že se to nebude líbit těm, kteří nás finančně podporují, nemůžeme se sklonit před lidmi, již nám chtějí vnutit kulturu, která je nám cizí,“ vyjadřuje Lokodo své odhodlání.

Podle organizace Sexual Minorities Uganda přišli letos v homofobních útocích o život tři gayové a jedna transgender žena. „Stovky LGBT lidí byly nuceny opustit zemi jakožto uprchlíci, a pokud bude zákon přijat, budou následovat další. Budeme kriminalizováni už i za to, že budeme lobbovat za svá práva,“ obává se Pepe Julien Onziema ze Sexual Minorities.