Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Zdroj: Vacková Anna / E15

Kauza Čapího hnízda dosud není rozhodnutá, předpokládá nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

V kauze Čapího hnízda, v níž je obviněn premiér Andrej Babiš, zřejmě dosud není rozhodnuto, řekl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Podle něj jde nejspíš o mezikrok, takzvaný aprobační proces. „Nemyslím si, že by veřejnost měla být informována o těchto mezikrocích, ale o zásadních postupech, třeba o podání obžaloby či zastavení trestního stíhání,“ řekl. Městské státní zastupitelství v Praze v pondělí uvedlo, že dozorový státní zástupce Jaroslav Šaroch ve věci změnil právní názor a jeho nadřízený nyní zjišťuje, zda je změna zákonná a důvodná.

„Poskytli jsme informaci o faktickém stavu věci. S ohledem na to, že doktor Šaroch dodržel lhůtu k vypracování rozhodnutí, tak by nebylo na místě toto popírat,“ reagoval na Zemanovu kritiku pro ČTK mluvčí pražského zastupitelství Aleš Cimbala. Dodal, že jeho úřad naprosto souhlasí se Zemanovým vyjádřením v části týkající se aprobačního procesu.

„Nejsem informován, jak aktuálně vypadá dění ve spise, nemám podrobné informace o vývoji v kauze. Předpokládám ale, že v kauze dosud nebylo rozhodnuto, pouze byl anoncován směr, kterým se dozorový státní zástupce zabývá," řekl dnes Zeman novinářům v Brně.

Neví se, kdo vynesl informace

V případu Čapího hnízda čelí návrhu na podání obžaloby premiér Babiš (ANO), někteří jeho příbuzní a několik dalších lidí. Městské státní zastupitelství v Praze uvedlo, že dozorový státní zástupce změnil právní názor, podle Deníku N se Šaroch rozhodl zastavit trestní stíhání. Kdo informace Deníku N dal, městské státní zastupitelství neví. „Každopádně budou přijala taková opatření, aby se zvýšila bezpečnost nakládání s informacemi,“ řekl Cimbala.

Nejvyšší státní zástupce dnes obecně vysvětloval kroky postupu státních zastupitelství. Vývoj kolem kauzy Čapí hnízdo více nekomentoval vzhledem k tomu, že v dané věci může být Nejvyšší státní zastupitelství ještě činné.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) se v úterý podivila nad tím, že je zvláštní, že nejvyšší státní zástupce mlčí. „Asi chápe, že bude v té věci ještě činný. Jsem z toho sama rozpačitá, považuji to za něco neslýchaného, nevídaného a budu v napětí očekávat, jak se to vyvine,“ uvedla ke kauze pro Deník N ministryně. Zeman uvedl, že dozorový státní zástupce musí v určitém okamžiku rozhodnout o nějakém postupu, toto rozhodnutí vypracuje, třeba jako koncept či nástin a v rámci aprobačního procesu věc předkládá vedoucímu státnímu zástupci.

Podle pražského městského státního zastupitelství nelze odhadnout, jak dlouho nyní bude jeho šéf Martin Erazím studovat předložený spis. Jestliže Erazím dospěje k odlišnému právnímu názoru než Šaroch, může mu dát pokyn, aby ve věci rozhodl jinak. Vedle zastavení stíhání připadá v úvahu podání obžaloby, postoupení případu jinému orgánu nebo vrácení případu policii k došetření.