Miloš Zeman jmenoval v roce 2014 Lubomíra Zaorálka ministrem zahraničních věcí.

Miloš Zeman jmenoval v roce 2014 Lubomíra Zaorálka ministrem zahraničních věcí. Zdroj: Michal Růžička / Mafra / Profimedia.cz

Zeman jmenuje Zaorálka ministrem kultury v úterý, tříměsíční přetahovaná vlády s prezidentem končí

Prezident Miloš Zeman jmenuje Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ministrem kultury na Pražském hradě v úterý ve 13:15. Na Twitteru to dnes uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Ukončen tak bude více než tříměsíční spor o obsazení tohoto postu. Návrh na jmenování podepíše premiér Andrej Babiš (ANO) dnes večer, řekl novinářům při návštěvě letecké základny u Náměště nad Oslavou. Návrh ČSSD na jmenování Zaorálka předseda vlády respektuje, chce se s ním ale ještě setkat.

Babiš řekl, že Zaorálek je tradiční politik, který je v politice celý život. Ke kultuře má podle předsedy vlády „nějaký vztah“.

Zaorálka nominoval do čela ministerstva kultury předseda ČSSD Jan Hamáček ve středu. Zeman ještě téhož dne prostřednictvím svého mluvčího oznámil, že Zaorálka ministrem jmenuje. Dnes Ovčáček termín upřesnil na úterní odpoledne. V pondělí se s kandidátem na ministra Zeman setká na zámku v Lánech.

Bývalý šéf úřadu Antonín Staněk (ČSSD) podal demisi v polovině května, Zeman ji ale nepřijal. Babiš poté na žádost ČSSD navrhl Zemanovi odvolání Staňka a jmenování Šmardy. Prezident po řadě jednání nakonec odvolal bývalého ministra ke konci července. Minulý týden oznámil, že nehodlá jmenovat Šmardu, protože ho nepovažuje za kompetentního. Babiš se poté k Zemanově kritice místopředsedy ČSSD připojil. Tento týden Šmarda oznámil, že se nominace vzdává.