KLDR vypálila další rakety, v posledních třech týdnech už pošesté.

KLDR vypálila další rakety, v posledních třech týdnech už pošesté. Zdroj: Reuters

Severní Korea stupňuje tempo raketových testů, provedla už šestý za poslední tři týdny

KLDR dnes vypálila ze svého východního pobřeží do Japonského moře další dva neidentifikované projektily. Informovaly o tom agentury s odvoláním na jihokorejskou armádu. Střely odpálené krátce po osmé hodině ranní místního času (krátce po 01:00 SELČ v pátek) uletěly asi 230 kilometrů a dosáhly až třicetikilometrové výšky, než přistály ve vodách mezi Korejským poloostrovem a Japonskem.

Jde v pořadí o šestý raketový test Pchjongjangu za poslední tři týdny. Naposledy, 10. srpna, KLDR podle jihokorejských a japonských vojáků vypálila dvě rakety o doletu přibližně 450 kilometrů. Japonské ministerstvo obrany varovalo, že severokorejské raketové testy nejspíše budou pokračovat až do konce společného vojenského cvičení Spojených států a Jižní Koreje.

Pchjongjang během raketových testů v posledních týdnech vyjadřoval frustraci z patové situace ohledně vyjednávání o jaderných zbraních se Spojenými státy a z pokračujícího americko-korejského vojenského cvičení, které KLDR vnímá jako přípravu invaze. Podle expertů prezident Donald Trump tím, že testy zlehčuje, dává Severokorejcům prostor k dalšímu testování a hledání pák k potenciálnímu obnovení americko-severokorejského jednání, které by mohlo následovat po skončení spojeneckého cvičení koncem tohoto měsíce.