Miloslav Černý, muž, který odstranil graffiti z Karlova mostu

Miloslav Černý, muž, který odstranil graffiti z Karlova mostu Zdroj: Reprofoto

Miloslav Černý, muž, který odstranil graffiti z Karlova mostu
Sprejeři počmárali Karlův most.
Sprejeři počmárali Karlův most.
Sprejeři počmárali Karlův most.
Dva Němce potrestal soud podmínkou a pětiletým vyhoštěním za to, že posprejovali Karlův most.
12
Fotogalerie

Policii se přihlásil muž, který vyčistil Karlův most. Odstraňováním graffiti se živí, měl to za 2 hodiny hotové

Úřadům se přihlásil muž, který neodborně odstranil nasprejovaný nápis z Karlova mostu v Praze. Uvedl to dnes server Seznam Zprávy, který s mužem mluvil. Miloslav Černý tvrdí, že se odstraňováním graffiti živí a použil prý šetrnou metodu. Popřel, že by chtěl znehodnotit práci restaurátorů nebo odstranění nápisu využít k propagaci. Restaurátoři a Technická správa komunikací (TSK) už dříve uvedli, že odstranění bylo neodborné a pilíř mostu bude potřeba dočistit, případně i opravit.

Nápis o rozměrech pět krát dva metry nasprejovali na pilíř mostu dva němečtí mladíci v polovině července. Restaurátoři ho v sobotu 27. července začali odstraňovat a plánovali, že práce budou trvat do půlky srpna. V noci na neděli 28. července ale nápis neočekávaně zmizel. Muž, se kterým mluvil server Seznam Zprávy, tvrdí, že v neděli ráno nápis odstranil během asi dvou hodin vysokotlakým proudem páry.

"Zhruba čtrnáct dní se nic nedělo, a protože jsem věděl, že je to mezní doba, tak jsem přišel na místo. Jsem přesvědčený, že každý Čech chce, aby Karlův most vypadal hezky. To bylo mou motivací, ne abych dělal hlupáky z odborníků," řekl serveru. Podle něj je jeho technika účinnější než postup restaurátorů, ale také šetrná.

"Mohu potvrdit, že se nám opravdu přihlásila osoba, která odstranila ten nápis z mostu. Muž přišel sám, dobrovolně na služebnu," uvedla na dotaz ČTK mluvčí pražských policistů Eva Kropáčová. "V současné chvíli však věc stále pouze prověřujeme a čekáme na podklady od správce mostu, zda došlo k nějakému poškození, či nedošlo," doplnila

Turistům, kteří most posprejovali, uložil Obvodní soud pro Prahu 1 jako trest roční podmínky, pětileté vyhoštění, stotisícové peněžité tresty a náhradu škody 40.000 korun. Obhájce turistů ale podal proti rozhodnutí soudu v Česku odpor, takže bylo v případu nařízeno hlavní líčení, při němž se soud bude zabývat i odstraněním nápisu.