Věznice Altamira v Brazílii

Věznice Altamira v Brazílii Zdroj: ČTK

Při nepokojích ve věznici na severu Brazílie zemřelo 52 vězňů

Při nepokojích ve věznici na severu Brazílie dnes zemřelo 52 vězňů, informovala agentura AFP. Podle místních médií byly příčinou nepokojů ve věznici ve městě Altamira ve státě Pará střety mezi dvěma konkurenčními gangy.

Server O Globo s odvoláním na úřady státu Pará uvedl, že 16 vězňům vzbouřenci uřízli hlavu. U mnoha mrtvých bylo zřejmě příčinou smrti udušení, vězni v části areálu totiž založili požár.

Nepokoje vypukly časně ráno místního času a trestanci při nich zadrželi dva dozorce jako rukojmí. Podle místních médií už byli dozorci osvobozeni. Nepokoje trvaly asi pět hodin.

Brazilské ministerstvo spravedlnosti v prohlášení uvedlo, že spolupracuje se správou státu Pará v hledání těch, kdo jsou za násilí odpovědní. Ředitel státní věznice Jarbas Vasconcelos podle Reuters prohlásil, že vedení káznice nemělo žádné informace o tom, že by se útok připravoval.

Vzpoury v brazilských věznicích nejsou ojedinělé, ta dnešní je ale co do počtu mrtvých výjimečná. Podle dostupných údajů jde o jednu z nejtragičtějších vězeňských vzpour v novodobé historii země.

V lednu 2017 zemřelo ve věznici Anísio Jobim ve městě Manaus na severozápadě Brazílie 56 vězňů rovněž po střetech dvou znepřátelených gangů, které měly zřejmě spor o kontrolu nad obchodem s drogami ve věznici. Tehdy místní média psala, že jde o druhou nejhorší vzpouru vězňů v dějinách Brazílie co do počtu mrtvých. Nejvíce obětí si vyžádaly nepokoje ve věznici Carandiru v Sao Paulu v roce 1992, při jejichž potlačování vojenskou policií zemřelo 111 vězňů.

Brazilské věznice jsou přeplněné a někteří místní dozorci jsou zkorumpovaní, takže mezi vězně se dostávají drogy i zbraně. Brazílie patří k zemím s největším počtem vězňů, celkem je tam nyní za mřížemi na 727.000 trestanců, přitom kapacita tamních věznic je asi 370.000 míst.

Také věznice ve města Altamira, kde dnes vypuklo násilí, byla přeplněná. Její kapacita je 200 vězňů, za mřížemi jich tam ale bylo více než 300, podle některých zdrojů dokonce 372.