Abdel Nasser el-Nadi je původem z Egypta

Abdel Nasser el-Nadi je původem z Egypta Zdroj: Facebook

Švédská policie zatkla řadu švédských muslimů vyznávajících salafismus. Je mezi nimi i člen vedení školy

Agenti švédské tajné policie SÄPO (Säkerhetspolisen)  v posledních týdnech zatkli několik významných představitelů švédských muslimů, informuje anglickojazyčný web o dění ve Švédsku The Local. Některým ze zatčených hrozí vyhoštění ze Švédska a podle informací švédských médií byli všichni zatčení součásti sítě vyznávající ideologii islámského fundamentalismu (tzv. salafismus) a podporující teroristickou organizaci Islámský stát.

Podle švédských médií byli během krátké doby zatčeni například muslimští duchovní Abo Raad, imám mešity v Gävle původem z Iráku, Viktor Gaziev, přední muslimský aktivista původem z Čečenska, Hussein Al-Jibury, imám mešity v Umea, Fekri Hamad, imám mešity ve Västerås původem údajně Palestinec, a člen vedení jedné školy Abdel Nasser el-Nadi původem z Egypta.

Tiskový mluvčí švédské tajné policie SÄPO odmítl k zatčení muslimských představitelů cokoliv říci. Podle The Local ovšem web Doku.nu monitorující islámské extremisty ve Švédsku poukázal na možné zapojení Abdela Nassera el-Nadiho do verbování bojovníků a financování islámských teroristických skupin v Sýrii. El-Nadi se na internetu prezentoval vysloveně protizápadními názory a vyjadřoval podporu islamistickým organizacím v Sýrii.

Největší hrozba pro Švédsko

Taktéž muslimský duchovní Abo Raad je obviňován z podpory ideologie Islámského státu a je považován za ústřední postavu švédského islamismu s kontakty na všechny ostatní zatčené muslimy. Někteří ze zatčených měli problémy již dříve a byli vyšetřováni pro páchání jak běžné kriminality (hlavně krádeže, ilegální držení zbraně), tak i za projevy podpory islámského terorismu. V případě Gazieva ruské úřady neúspěšně usilovaly o jeho vydání do Ruské federace, kde je obviněn z účasti na aktivitách islámských teroristů. Možnost vyhoštění některých ze zatčených muslimských duchovních se nelíbí některým švédským muslimům, kteří uspořádali proti jejich zatčení a možnému vyhoštění i demonstraci.

Podle informací švédských médií se agenti švédské tajné policie SÄPO zaměřili na muslimské komunity v oblasti města Göteborg hlavně z toho důvodu, že značná část švédských bojovníků teroristické organizace Islámský stát přišla z oblasti tohoto města a jeho okolí. O tom, jak vážná je situace, hovoří i fakt, že islámský terorismus je podle šéfa švédské tajné policie SÄPO Klase Fribergurga největší současnou bezpečnostní hrozbou pro Švédsko