Americký prezident Donald Trump přiletěl do Londýna

Americký prezident Donald Trump přiletěl do Londýna Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump přistál v Londýně
Americký prezident Donald Trump přistál v Londýně
Americký prezident Donald Trump přistál v Londýně
Americký prezident Donald Trump přiletěl do Londýna (3.6.2019)
Americký prezident Donald Trump přiletěl do Londýna (3.6.2019)
6
Fotogalerie

Donald Trump přiletěl do Londýna. Dnes se setká s britskou královnou

Americký prezident Donald Trump dnes přiletěl do Evropy, kde má na programu třídenní státní návštěvu Británie, válečné vzpomínkové slavnosti na obou stranách Lamanšského průlivu a první prezidentskou návštěvu Irska. Čtyřdenní cestu dnes zahajuje v Londýně královskou uvítací ceremonií, jednání s premiérkou Theresou Mayovou má v plánu v úterý.

V britské metropoli amerického hosta čekají okázalé protokolární akce, komplikované jednání s odstupující Mayovou i velké veřejné protesty, které doprovázely také jeho minulou návštěvu loni v létě. Dnešní program, jehož součástí je položení věnců k hrobu neznámého vojína ve Westminsterském opatství a čaj s princem Charlesem, vyvrcholí večer slavnostním banketem a recepcí v Buckinghamském paláci.

Kontroverzní předehrou Trumpovy návštěvy byla podle britských médií jeho nedělní prohlášení, v nichž prezident pochválil lídra Strany pro brexit Nigela Farage a britského exministra zahraničí Borise Johnsona, který by měl podle šéfa Bílého domu Mayovou vystřídat. Předseda Labouristické strany Jeremy Corbyn, který se prý na protest proti Trumpově "misogynní a rasistické rétorice" dnešních uvítacích akcí nezúčastní, Trumpova vyjádření označil za "naprosto nepřijatelný zásah do demokracie naší země".

Kritické poznámky amerického prezidenta zamířily i na londýnského starostu Sadika Khana, který před Trumpovou cestou do Londýna šéfa Bílého domu označil za globální hrozbu. Prezident dnes na twitteru napsal, že Khan je "unylý ztroskotanec" a neřád, který v čele londýnské radnice odvedl "příšernou práci". Trump nevynechal ani manželku britského prince Harryho Meghan, která je podle něj "sprostá", když ho opakovaně kritizuje. Později na twitteru napsal, že nic takového nikdy neřekl.

Odpůrci amerického prezidenta hodlají během jeho návštěvy uspořádat v Londýně "karneval odporu", napsala agentura Reuters. Nad městem se má vznášet obří nafukovací podoba Trumpa jako zlobivého dítěte v plenkách, údajně ještě větší, než při jeho minulé návštěvě Spojeného království.

Nedaleko stanstedského letiště, kde dnes Trumpův Air Force One přistál, jistý student umění podle listu The Daily Mirror vytvořil v trávě obří obraz penisu s Trumpovým jménem. Před Buckinghamským palácem se chystá demonstrace, ověšeno protestními plakáty má být okolí amerického velvyslanectví v Londýně. V úterý se desetitisíce odpůrců amerického prezidenta hodlají sejít na Trafalgarském náměstí.

Trump přicestoval do Londýna s manželkou Melanií a rodinou, v luxusním hotelu Corinthia podle serveru Politico obsadili celé patro. Rozsah prezidentova soukromého doprovodu podle amerického serveru sice odpovídá Trumpově svéráznému osobnímu stylu, ale "přesahuje veškeré diplomatické zvyklosti".

Symbolicky významnou částí Trumpovy cesty má být oslava 75. výročí vylodění spojenců v Normandii. Vzpomínkové slavnosti začnou ve středu v britském Portsmouthu a ve čtvrtek budou pokračovat na francouzském pobřeží, kde si v roce 1944 spojenci vyloděním vytvořili předmostí pro vítězný postup do nacisty ovládané Evropy. Ve městě Caen se Trump na pracovním obědě sejde s prezidentem Emmanuelem Macronem.

Ještě před cestou do Francie se Trump ve středu na letišti v irském Shannonu setká s irským premiérem Leem Varadkarem a přenocuje ve svém golfovém klubu v Doonbegu na západním pobřeží Irska.