Notre-Dame po požáru.

Notre-Dame po požáru. Zdroj: ČTK

Katedrálu Notre-Dame zachvátily plameny, ničily i cenné artefakty.
Pařížská katedrála Notre-Dame po požáru.
Vnitřek katedrály Notre-Dame po ničivém požáru.
Vnitřek katedrály Notre-Dame po ničivém požáru.
Nad pařížskou katedrálu Notre-Dame, které minulý týden shořela střecha i s krovem, začali lezci natahovat provizorní ochrannou plachtu. Meteorologové totiž na následující dny předpovídají vydatný déšť. (23.4.2019)
9
Fotogalerie

Okolí vyhořelé katedrály Notre Dame je kontaminované toxiny, varovala francouzská policie

Lidé žijící v okolí vyhořelé katedrály Notre Dame mohou být ohroženi kontaminací olovem. Podle nejnovějších informací francouzské policie se při požáru gotické chlouby Paříže uvolnilo olovo, které je toxické. Na nebezpečí upozorňovali bezprostředně po požáru ekologové, nyní přišlo upozornění od policie. Do těla člověka se olovo dostává především skrze dýchací cesty, může proto ohrozit právě bezprostřední sousedy vyhořelého svatostánku.

„V souvislosti s požárem katedrály doporučujeme lidem žijícím v blízkosti Notre Dame pravidelně čistit své domácnosti, případně místnosti, které obývají, pravidelnou očistou od prachu,“ stojí mimo jiné v policejním doporučení. Právě prachové částice mohou obsahovat také rozptýlené olovo, které se po požáru do okolí rozšířilo. Jedná se zejména o ty prostory, které zůstaly během požáru otevřené a do nichž tak měl toxický prach volný přístup. Od požáru až do současnosti nebyl hlášen žádný případ akutní intoxikace olovem. Je ale možné, že se obtíže u některých sousedů vyhořelé katedrály objeví až po delším časovém období. V okolí katedrály stále probíhají měření nebezpečných látek v ovzduší.

Na problém s toxicitou upozornila jako první organizace environmentalistů Robin des Bois, která uvedla, že v troskách krovu a střechy katedrály může být až tři sta tun toxických látek, které se při osmisetstupňovém žáru uvolňovaly do ovzduší.

Nebezpečí hrozí především dětem

Olovo jakožto proti korozi odolný kov je přirozenou součástí přírody a jeho výskyt je v menším množství běžný. Problém ale nastává pro člověka, zvláště pro děti, ve chvíli, kdy jej ve větším množství inhaluje a olověné částice se tak dostanou postupně do celého organismu – do krevního oběhu, ale také do kostí. Olovo bylo dříve běžně užívanou látkou v mnoha odvětvích, mimo jiné v malířství, kde bylo olovo součástí nátěrových emulzí. Od konce 70. let však olovo postupně přestalo být využíváno a díky evropskému zákonodárství je jeho využívání regulováno.

Ve slavné gotické katedrále Notre Dame, která se řadí k nejvýznamnějším památkám evropské středověké gotické architektury, vypukl požár minulý týden v pondělí. Přišla o střechu, vzácné dřevěné krovy s tisíc let starým dřevem, a špičatou věžičku nad chrámovou lodí. Po požáru se ve světě zvedla mezi lidmi velká vlna solidarity a na pomoc vyhořelé katedrále vznikla řada sbírek.