Desítky mrtvých si vyžádaly koordinované útoky na Srí Lance. (21.4.2019)

Desítky mrtvých si vyžádaly koordinované útoky na Srí Lance. (21.4.2019) Zdroj: Reuters

Koordinované výbuchy na Srí Lance si vyžádaly přes 100 mrtvých. (21.4.2019)
Koordinované výbuchy na Srí Lance si vyžádaly přes 100 mrtvých. (21.4.2019)
Desítky mrtvých si vyžádaly koordinované útoky na Srí Lance. (21.4.2019)
Desítky mrtvých si vyžádaly koordinované útoky na Srí Lance. (21.4.2019)
Několika kostely na Srí Lance otřásly exploze
9
Fotogalerie

Terorismus na Srí Lance: Při útocích na kostely a hotely přišlo o život více než 200 lidí

Při osmi útocích na Srí Lance dnes podle tamní policie přišlo o život 207 lidí a 450 lidí utrpělo zranění. Mezi mrtvými je podle ministerstva zahraničí přes 20 cizinců. Patří k nim jeden občan Číny a Nizozemska, národnost ostatních zatím není jasná. Podle českých úřadů Češi nejsou mezi postiženými. Zatčeno bylo sedm podezřelých. Cílem se staly tři křesťanské kostely, tři luxusní hotely, policisté a ubytovna. Až na jeden útok na východě ostrova se ostatní soustředily na Kolombo a jeho okolí. Útoky odsoudili světoví politici i papež, německá kancléřka Angela Merkelová poukázala na to, že cílem byla velikonoční shromáždění věřících. Srílanské úřady zavedly přísná bezpečnostní opatření včetně zákazu vycházení a posil ostrahy kostelů i dopravní infrastruktury.

Ráno místního času byly napadeny dva katolické a jeden evangelický kostel. Všechny byly v tu dobu plné věřících, kteří přišli na mši o Velikonoční neděli. Křesťané tvoří na Srí Lance, kde se většina obyvatel hlásí k buddhismu, asi sedmiprocentní menšinu. Terčem útoků byl kostel sv. Antonína v Kolombu, sv. Šebestiána v Negombu ležícím 35 kilometrů severně od metropole, a evangelický kostel ve městě Batticaloa, jež se nachází na východě ostrova.

Ještě dopoledne pak další výbuchy otřásly třemi pětihvězdičkovými hotely v Kolombu Shangri-La, Cinnamon Grand a Kingsbury. Po poledni pak sedmý výbuch na jižním okraji Kolomba zabil dva lidi a ještě později osmý útok sebevražedného atentátníka připravil o život tři policisty. Nemocnice jsou plné zraněných, úřady povolaly zdravotníky, kteří nebyli ve službě, a požádaly, aby lidé darovali krev.

Náměstek ministra obrany Ruvan Vidžavardene na tiskové konferenci označil útoky za teroristický čin. Byl také vyhlášen zákaz vycházení a zablokovány sociální sítě s cílem zabránit šíření poplašných zpráv. Domácí letecká doprava byla přerušena, mezinárodní letiště zůstalo v provozu, avšak s dodatečnými bezpečnostními opatřeními. Ta se týkají také železniční dopravy. Kontroly jsou na nádražích a v noci na trať nebudou moci poštovní vlaky. V pondělí a úterý budou uzavřeny školy a byly vyhlášeny volné dny. Univerzity zůstanou zavřeny do odvolání. V úterý se má mimořádně sejít parlament, do ostrahy i vyšetřování se zapojí armáda.

Čeští turisté, kteří jsou nyní na Srí Lance s cestovními kancelářemi, jsou podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže v bezpečí. Na ostrově je podle jeho odhadu 300 až 400 Čechů, podle českého ministerstva zahraničí je v dobrovolné cestovní databázi DROZD na Srí Lance zaregistrováno 92 Čechů. Velvyslanec ČR v Dillí Milan Hovorka sdělil, že mezi oběťmi ani zraněnými nejsou občané ČR, avšak situace se může změnit.

Podle zatím předběžných informací je mezi mrtvými cizinci jeden občan Číny a Nizozemska. Srílanské ministerstvo zahraničí hovoří o 22 mrtvých cizincích, avšak vychází spíše než z jejich identifikace z barvy jejich pleti.

Na tragické události na Srí Lance reagovala řada politiků i papež František. "Se smutkem jsem přijal zprávu o těžkých útocích, které dnes, v den velikonoční, přinesly zármutek a bolest v několika kostelech a na dalších místech setkání na Srí Lance," řekl v poselství Městu a světu.

Český prezident Miloš Zeman kondoloval v dopise svému srílanskému protějšku Maithripalovi Sirisenovi, místopředseda vlády Jan Hamáček řekl, že je ČR připravena pomoci, ministr zahraničí Tomáš Petříček upozornil, že je českým turistům k dispozici ambasáda v Dillí a honorární konzulát v Kolombu.

Předseda Evropské unie Jean-Claude Juncker hovořil o "hrůze a smutku", britská premiérka Theresa Mayová je označila za "opravdu děsivé akty násilí". Ruský prezident Vladimir Putin ujistil, že Moskva zůstává partnerem v boji proti mezinárodnímu terorismu. Americký prezident Donald Trump kondoloval jménem amerického národa. "Jsme připraveni pomoci," napsal v reakci. "Je šokující, že lidé shromáždění k oslavě Velikonoc se stali terčem úmyslných útoků," reagovala Merkelová. Francouzský prezident Emmanule Macron útoky označil za ohavný čin a vyjádřil solidaritu s občany Srí Lanky.