Britská premiérka Theresa Mayová v parlamentu - ilustrační snímek

Britská premiérka Theresa Mayová v parlamentu - ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Premiérka Mayová požádala Evropskou unii o tříměsíční odklad brexitu

Britská premiérka Theresa Mayová požádala Evropskou unii o tříměsíční odklad brexitu. Termín 30. června vybrali Britové proto, aby se nemuseli zúčastnit květnových voleb do Evropského parlamentu. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes uvedl, že rozhodnutí o očekávané britské žádosti o odklad od řádného summitu neočekává, podle jeho mluvčí Miny Andreevové by se Evropská rada mohla za tímto účelem znovu sejít příští týden.

Mayová nepožádala o původně uvažovaný roční odklad, protože "lidé už mají po krk neschopnosti parlamentu učinit rozhodnutí a premiérka sdílí jejich frustraci". Novináři ale už od úterní schůze kabinetu upozorňují, že snaha o výrazné odsunutí brexitu s účastí Británie v evropských volbách by zřejmě vedla k rozpadu vlády.

Mayová zároveň v Dolní sněmovně prohlásila, že není připravena odchod své země z Evropské unie protahovat za 30. červen. Takový krok by vyžadoval britskou účast v květnových evropských volbách, což je podle ministerské předsedkyně nepřijatelné.

Na tahu je Evropská unie

Tříměsíční odklad zároveň nijak nesnižuje riziko brexitu bez dohody, neboť vytvoří ještě tvrdší deadline na konci června. Británie se může rychle dostat do situace, kdy už s tímto termínem nebude moci hýbat, protože její účast ve volbách do europarlamentu už zkrátka nebude možná. Pro ni by musela vláda začít podle médií připravovat půdu už v polovině dubna.

Podle původního harmonogramu měla Británie z EU odejít k 29. březnu, tedy za devět dní. Britský parlament ale opakovaně neschválil připravenou dohodu s Bruselem o podmínkách brexitu a Londýn se nyní chce vyhnout neřízené odluce. Po odeslání britské žádosti o prodloužení brexitové lhůty mají osud celého procesu v rukou lídři EU, kteří musí v tomto směru rozhodnout jednomyslně. Summit ve čtvrtek a pátek ale podle všeho ještě jasný verdikt nepřinese. Šéf EK Juncker dnes uvedl, že rozhodnutí od řádného summitu neočekává, podle jeho mluvčí Miny Andreevové by se Evropská rada mohla za tímto účelem znovu sejít příští týden. Andreevová dodala, že trpělivost na straně EU27 dochází.