První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek na jednání Poslanecké sněmovny

První místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek na jednání Poslanecké sněmovny Zdroj: ČTK

Faltýnek: Do jednání o dálničním mýtném jsem vstoupil kvůli hrozbám premiéra

Místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek zopakoval, že do jednání o dálničním mýtném vstoupil v létě 2015 kvůli hrozbě někdejšího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), že odvolá ministra dopravy za ANO Dana Ťoka. Kauza mýto nebo kauza Faltýnek, jak místopředseda vládního hnutí řekl dnes před poslanci, je politický boj.

"Nikdy jsem neřekl, že jsem měl mandát od koaliční rady nebo dopravní koaliční rady. Já jsem si ho sám vzal," uvedl Faltýnek, v jehož obydlích před týdnem zasahovali policisté. Byli i v sídlech Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a společnosti Kapsch, která dosud mýtný systém pro stát provozuje.

"Policie dělá svoji práci a já jsem jí poskytl maximální součinnost. Jsem připraven tak postupovat i nadále," poznamenal k tomu Faltýnek.

Zhruba před čtyřmi lety podle něho hrozilo i to, že stát teoreticky přestane vybírat mýto a přijde zhruba o deset miliard korun ročně. "Faltýnek s týmem pana ministra dopravy v roce 2016 spoluvyjednal slevu jenom 28 procent s tehdejším provozovatelem, jenom 1,5 miliardy za tři roky," uvedl místopředseda ANO. Pochvalně se pak vyjádřil o Ťokovi, který, jak podotkl, vybral vítěze tendru na nového provozovatele mýtného systému, a stát tím ušetří proti dosavadnímu období 15 miliard korun v příštích deseti letech.

Ohledně své komunikace s antimonopolním úřadem Faltýnek řekl, že byla v souladu se zákonem, když poslanec může žádat úřady o vysvětlení. Policisté na úřadu zasahovali kvůli údajnému ovlivňování přezkumu veřejné zakázky na systém elektronického mýta.

V tendru na nového provozovatele mýta po roce 2019 zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll. Kapsch výsledky tendru napadl, ÚOHS nejdříve loni v květnu výběr vítěze tendru zrušil, v září ale platnost smlouvy potvrdil. Kapsch se obrátil na soud.

Dálniční známky 2019: Kolik zaplatíte za dálnice v Rakousku, Švýcarsku nebo na Slovensku? >>>