Alexandr Lukašenko

Alexandr Lukašenko Zdroj: ČTK

Běloruský prezident Lukašenko bude příští rok znovu kandidovat, už pošesté v řadě

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko se příští roku bude znovu, už pošesté ucházet o nejvyšší ústavní funkci. Kandidaturu v prezidentských volbách 2020 dnes oznámil na tiskové konferenci v Minsku. Řekl také, že Bělorusko příští rok prodlouží smlouvu s Ruskem o bezplatném fungování dvou ruských vojenských základen na běloruském území.

Lukašenko je ve funkci od roku 1994 a spolu s kazašským prezidentem Nursultanem Nazarbajevem je prezidentským veteránem postsovětského prostoru. "Všechno bude podle zákona. S přihlédnutím k mému nynějšímu stavu a vzhledem k situaci země a vztahu (lidí) k mé osobě, nemohou na místo prezidenta nekandidovat," řekl novinářům.

Přesné datum prezidentských voleb oznámí Lukašenko během příštích několika měsíců.

Běloruský prezident na tiskové konferenci slíbil Rusku další bezplatný pronájem vojenských základen. "Na běloruském území jsou dvě ruské základny. Kolik za ně (Rusko) platí? Nic. Doslova za rok bude zapotřebí uzavřít novou smlouvu. Jak říkám, od Rusů nevezmeme ani kopějku," prohlásil prezident.

Rusko má v Bělorusku základny s radarovou stanicí a komunikačním centrem pro námořní síly. V roce 2009 se obě země dohodly na zřízení společné protivzdušné obrany. Ruská armáda začala na konci roku 2013 využívat běloruskou leteckou základnu v Baranavičy na západě země, záměr Moskvy vybudovat v Bělorusku vlastní leteckou základnu ale Minsk odmítá.

Ruské vedení v poslední době stále silněji projevuje zájem o těsnější sblížení s Běloruskem, s nímž ho spojuje smlouva o takzvaném Svazovém státu, politickém útvaru, který obě země před 20 lety formálně vytvořily. Podle spekulací za údajnou snahou spojit Rusko a Bělorusko stojí zájem Vladimira Putina zajistit si další prezidentský mandát po vypršení toho nynějšího v roce 2024, kdy už na úřad ruského prezidenta nebude moci kandidovat.

Lukašenko ruské námluvy letos v lednu označil za "geopolitické úklady" motivované snahou Kremlu zmocnit se běloruského souseda. Vojenské spojenectví s Ruskem ale nezpochybňuje a prohloubení hospodářské integrace se nebrání. Na dnešní tiskové konferenci připustil vytvoření nové společné měny, jejíž emisní středisko by mohlo být v Rusku.

"Jsme pro. Bude to samozřejmě rubl, vy máte rubl, my máme rubl. Ale nebude to ruský ani běloruský rubl, bude to náš společný rubl," vysvětlil prezident své měnové záměry. "Kde bude emisní centrum, není důležité. Ať je to v Petrohradu, narodil se tam Putin," vzkázal Lukašenko do Moskvy.

Svou orientaci na spolupráci s Ruskem minský režim nezmění, potvrdil prezident. "(Na Západě) nás nečekají, nepotřebují nás tam. Příkladem je Ukrajina. Mohou nás ale velmi silně zneužít proti Rusku. Tohle zneužívání nás už unavuje. Nutí nás jít tam, kam nechceme. Jsme vzdělaní lidé a budeme se chovat podle toho," konstatoval Lukašenko.