Klas Friberg, šéf švédské tajné policie SÄPO (snímek z roku 2015, kdy byl regionálním vedoucím švédské policie)

Klas Friberg, šéf švédské tajné policie SÄPO (snímek z roku 2015, kdy byl regionálním vedoucím švédské policie) Zdroj: Profimedia

Islámský terorismus je největším nebezpečím pro Švédsko, řekl šéf tajné policie. Útok je reálný

Islámský terorismus je největší hrozbou pro Švédsko, prohlásil v půlce ledna tohoto roku na veřejné konferenci, přenášené i na internetu, šéf švédské tajné poicie SÄPO (Säkerhetspolisen) Klas Friberg. Zároveň bylo na konferenci zmíněno, že ve Švédsku platí třetí stupeň rizika teroristického útoku z pětistupňové škály, což znamená, že je reálná možnost spáchání teroristického útoku.

Na této bezpečnostní konferenci dále zaznělo, že je důležitá prevence a bezpečnostní opatření nejen legislativního charakteru, ale i praktického včetně usnadnění bezpečnostním silám v přístupu k různým záznamům obyvatel Švédska, například telefonním hovorům apod.

Jeden z veřejných dokumentů švédského národního centra pro vyhodnocování hrozeb terorismu (Nationellt centrum för terrorhotbedömning) uvádí, že švédští bezpečnostní experti očekávají spíše riziko útoků jednotlivce či malé skupiny motivovaných islámským extremismem za použití primitivních způsobů a zbraní a neočekávají, že by takový útok byl řízen ze zahraničí, ale spíše pouze inspirován výzvami k útokům na evropské cíle, které šíří představitelé islámských teroristických organizací Islámský stát či al-Káida.

Islamistické sympatie

Problematika islámského extremismu a terorismu vzbuzuje ve Švédsku zájem bezpečnostních expertů již několik desetiletí. Například v roce 2017 vydala švédská Univerzita obrany analýzu, v níž se upozorňuje na skutečnost, že se ve Švédsku již od 70. let 20. století organizovaly postupně mezi muslimskými aktivisty podpory pro různé islamistické organizace, například Hizballáh, Hamás, GIA, Al-Káidu, Islámský stát, Al-Shabaab apod.

V samotném Švédsku zatím bylo provedeno pouze několik islámských teroristických útoků, například v roce 2010 se odehrál sebevražedný teroristický útok a v roce 2017 spáchal muslim sympatizující s různými islámskými extremistickými organizacemi útok pomocí nákladního automobilu. V roce 2017 dnes již bývalý šéf SÄPO Anders Thornberg řekl, že ve Švédsku žijí tisíce muslimů ochotných podpořit islámské teroristické organizace.