2007

2007 Zdroj: profimedia.cz

Alžběta II. se po 73 letech odstěhuje z Buckinghamského paláce. Sídlo králů prochází rekonstrukcí

Britská královna Alžběta II. plánuje za sedm let opustit Buckinghamský palác, který od loňska prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Ta bude trvat až do roku 2027. V době, kdy se bude královský pár stěhovat bude královně 99 let a jejímu manželovi 104. Do soukromých apartmánů v Buckinghamu se nastěhovali v roce 1952, když se Alžběta stala královnou a navzdory přání prince Philipa musela rodina opustit nedaleký Clarence House.

Sídlo britských panovníků v současné době prochází rozsáhlou rekonstrukcí. Renovační projekt bude dohromady stát 369 miliónů liber, vláda nicméně na opravách nehodlá šetřit. Obává se totiž opakování scénáře z roku 1992, kdy rozsáhlý požár poškodil hrad Windsor.

Do roku 2027 budou kompletně vyměněny elektrické rozvody, vodovodní potrubí a systém vytápění paláce. Obnoven a modernizován bude nicméně částečně také inventář Buckinghamu.

Vévodkyně Meghan porodila chlapečka, královna má další pravnouče >>>

Když byly opravy před rokem oznámeny, Windsorové se snažili ujistit veřejnost, že peníze, které jdou na opravy z veřejného rozpočtu, budou užity s maximální efektivitou. V budoucnu se díky rekonstrukci například ušetří na údržbě.

Turisté se také mohou těšit na delší otevírací dobu o prázdninách, které královna tradičně tráví na skotském Balmoralu a londýnské sídlo je tudíž přístupné návštěvníkům. Podle královnina sekretáře začnou být v budoucnu realizovány také soukromé prohlídky paláce.

Princ Harry má syna, Meghan porodila brzy ráno >>>

Ze všech těchto aktivit tak poplynou do státní kasy peníze. Vzhledem k tomu, že náklady na opravu a modernizaci budou rozloženy do deseti let, zátěž státního rozpočtu je skutečně zanedbatelná.

Plánovaná rekonstrukce Dolní sněmovny ve Westminsteru bude v porovnání s opravami sídla Alžběty II. daleko nákladnější. Odhaduje se, že v příštích letech na ni budou vydány až 4 miliardy liber.