Video placeholde

Slovenského novináře Kuciaka zabili za 70 tisíc eur. Podívejte se na záběry z razie policie

Objednavatel únorové vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky zaplatil za tento čin nejméně 70 000 eur (1,8 milionu Kč), řekl dnes novinářům jeden z prokurátorů, který dohlíží na vyšetřování případu a který si nepřál uvést své jméno. Podle prokurátora objednavatel v hotovosti uhradil 50 000 eur; zbylých 20 000 eur představovalo odpuštění dluhu. Slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár na společné tiskové konferenci policie a prokuratury nevyloučil, že v případu budou kromě dosavadní čtveřice obviněni i další lidé.

Čtyři osoby, které policie z dvojnásobné vraždy dosud obvinila, soud v neděli poslal do vazby. Podle prokuratury jde o střelce, objednavatele činu, zprostředkovatele a pomocníka. Čižnár označil důkazy proti nim za velmi silné.

Objednavatelem vraždy byla podle prokurátora úřadu speciální prokuratury jediná žena mezi obviněnými. Prokurátor ovšem dodal, že není známo, odkud získala peníze.

Z dříve zveřejněných informací slovenských médií vyplývá, že objednavatelkou trestného činu byla podnikatelka Alena Zsuzsová, která údajně pracovala jako tlumočnice z italštiny pro kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera, jenž je v současnosti ve vazbě kvůli jinému případu. Kuciak v nedokončeném článku psal kromě jiného o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, které média spojovala s mafií.

Partnerka byla náhodnou obětí

Prokurátor dnes řekl, že cílem objednávky byl pouze Kuciak a že jeho partnerka se stala náhodnou obětí. Dvojici střelec zavraždil 21. února v jejím domě v obci Veľká Mača nedaleko Trnavy. Z iniciál, které dnes prokurátor uvedl, vyplývá, že za vraha vyšetřovatelé považují muže, kterým je podle slovenských médií bývalý policejní vyšetřovatel Tomáš Szabó.

Někteří ze čtveřice obviněných byli již v minulosti odsouzeni za jiné trestné činy.

Podezřelé zadržela elitní jednotka slovenské policie ve čtvrtek a v pátek minulý týden. Při raziích kriminalisté zajistili dvě zbraně, zásobník i náboj, který se shoduje se střelivem použitým najatým vrahem. Kromě toho zabavili tři motorová vozidla a mobilní telefon, které podle policie byly využity při dvojnásobné vraždě.

Z taxikáře zabijákem! Kdo je muž, který se přiznal k vraždě Kuciaka >>>