Zorba se žene na Řecko

Zorba se žene na Řecko Zdroj: ČTK

Na jih Evropy se žene středomořský hurikán Zorba. V Řecku kolabuje doprava, domácnosti jsou bez proudu

Silný vítr a déšť zasáhly v noci na dnešek jih Řecka, kde byla na mnoha místech přerušena dodávka proudu. V Aténách i na příjezdových silnicích do metropole dnes ráno kvůli počasí kolabovala doprava, informoval deník Kathimerini. Podle meteorologů v pátek vítr a déšť zasáhnou zejména Peloponéský poloostrov a Krétu. Zlepšení počasí se očekává až v neděli v noci.

Počasí na jihu Řecka už dva dny ovlivňuje tlaková níže a formující se bouře Zorba - jde o takzvaný medikán, tedy středomořskou obdobu tropického hurikánu. Ten by měl dorazit na jih Řecka v následujících hodinách a postupovat dále na východ. Podle meteorologů by vítr mohl dosáhnout rychlosti až 180 kilometrů za hodinu.

Civilní obrana doporučila obyvatelům, aby dnes raději nevycházeli ze svých domovů, pokud to není nutné. Místní úřady na dnešek na jihu země nařídily zavřít školy.

Už ve čtvrtek silný vítr na jihu země, včetně regionu kolem Atén, vyvracel stromy, ničil domy a způsobil výpadky elektrického proudu. Na západě metropole mimo jiné vítr strhl střechu z jedné školy.

V okolí Atén byla ve středu a ve čtvrtek omezena trajektová doprava, která byla dnes ráno obnovena, když se vítr zmírnil. Podle meteorologů se ale síla větru snížila jen dočasně. V sobotu a v neděli by lodní doprava opět mohla být přerušena, uvedl dnes místní rozhlas.