President Paraguaye Horacio Cartes a izraelský premiér Benjamin Netanyahu

President Paraguaye Horacio Cartes a izraelský premiér Benjamin Netanyahu Zdroj: Profimedia.cz

Neobvyklá rošáda: Paraguay přesunula v Izraeli ambasádu do Jeruzaléma, po 15 týdnech jí ale vrátila do Tel Avivu

Prezident Miloš Zeman už dlouho opakuje, že by přesunul v Izraeli české velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Zatímco Izraelcům, pro které je Jeruzalém hlavním městem, se to líbí, muslimské státy či většina zemí EU s tím nesouhlasí. Do posvátného města několika světových náboženství se zatím přemístily jen ambasády USA, Guatemaly a Paraguaye. Jenže posledně jmenovaná země to nečekaně po 15 týdnech zrušila a vyvolala tím velkou diplomatickou rozepři se židovským státem.

Když v prosinci minulého roku americký prezident Donald Trump rozhodl o přesunutí velvyslanectví své země do Jeruzaléma, a letos 14. května byl tento krok skutečně proveden, vyvolalo to zejména v islámském světě vlnu odporu. O dva dni později amerického příkladu následovala středoamerická Guatemala. Ostatní státy se ale k tomu nemají a kvůli udržení klidu ve vztazích s muslimskými zeměmi zůstávají jejich ambasády v Tel Avivu. Jen jihoamerická Paraguay 22. května oznámila, že přesouvá úřad do Jeruzaléma.

Už tehdy se dal ale tušit velký problém, protože Mario Abdo Benítez, jeden z vážných kandidátů na nového prezidenta Paraguaye, razil jinou politiku. Navíc už předtím v dubnu vyhrál volby. A když se stal 15. srpna hlavou státu, jedním z prvních rozhodnutí jeho vlády bylo oznámení, že ambasáda se zase stěhuje do Tel Avivu. Stalo se tak minulý týden, konkrétně 5. září.

Izrael reagoval velmi ostře – zavřel své velvyslanectví v této latinskoamerické zemi a věc označil, za „diplomaticky velmi neobvyklou“.

Přesun americké ambasády vyvolal také velké protesty zejména u Palestinců v Gaze. Při mnoha zásazích izraelské armády na hranicích pak zahynuly desítky Palestinců.