Ponte Vecchio, Florencie, Itálie - ilustrační snímek

Ponte Vecchio, Florencie, Itálie - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Italská Florencie zakázala turistům v části historického města jíst na ulicích

Davy turistů, kteří ucpávají ulice a dělají nepořádek, jsou problémem mnoha evropských měst – Barcelony, Benátek, ale i Prahy. V historickém centru italské Florencie se to rozhodla místní radnice řešit až drasticky. V úterý vydala nařízení, které zakazuje v části centra města návštěvníkům jíst na ulicích, náměstích, či zápražích domů a obchodů.

Podle nové městské vyhlášky se zákaz jídla vztahuje na část historického centra Florencie – na Via de 'Neri, Piazzale degli Uffizi, Piazza del Grano a Via della Ninna. Nedodržení vyhlášky může být trestáno pokutou v rozmezí od 150 až do 500 euro.

Důvodem zvláštního rozhodnutí je to, že v centru města se tísní každý den desítky tisíc turistů, kteří v době oběda či večeře kdekoli usednou na ulici či na ní stojí a blokují vchody do obchodů a restaurací a u toho se občerstvují. Zákaz zatím platí na příští čtyři měsíce a to každý den od 12 do 15 hodin odpoledne a pak od 18 do 22 hodin večer.

Například ulice Via de 'Neri je lemována mnoha obchody s potravinami, mezi nimiž je i velmi známý obchod s potravinami All'Antico Vinaio či populární cukrárna Gelateria dei Neri. Jenže kolem nich se především odpoledne tísní stovky lidí a někdy znemožňují průchod či vstup do obchodu.

Jak upozornily italské noviny La Nazione, turisté po sobě navíc zanechávají na ulicích nepořádek, protože městská zpráva není schopna zabezpečit více odpadkových košů a lepší operativní úklid i v průběhu dne. Obyvatelé centra Florencie proto požadovali „obnovení respektu k jejich životu“.

Nová vyhláška zakazující jíst na některých ulicích a náměstích Florencie.Nová vyhláška zakazující jíst na některých ulicích a náměstích Florencie.|Facebook

Tento problém je ale stále větší v mnoha městech světa, protože turistů přibývá, například kvůli tomu, že na cesty se vydaly desítky milionů Číňanů a ti často míří právě do zajímavých měst Evropy. V některých městech proto úřady už zavedly (například v Benátkách), nebo uvažují o zavedení, regulace cestovního ruchu.

Kritici rozhodnutí zákazu ve Florencii ale tvrdí, že řešení není až tak složité – prý by stačilo instalovat v centru města daleko více laviček, odpadkových košů a veřejných toalet. Jenže k tomu se město zatím moc nemá, přestože na turistice vydělává obrovské peníze.

Velkým problémem je ve Florencii i únik daní, protože podle posledního odhadu je až pětina bytů v historickém centru pronajímána výhradně turistům přes Airbnb. Mnozí majitelé ale z toho řádné daně neplatí. Přispívá to i k postupnému vylidňování centra.

Místa ve Florencii, kde v průběhu dne turisté nesmí jíst na ulici.Místa ve Florencii, kde v průběhu dne turisté nesmí jíst na ulici.|Google Maps