Maria Abakumovová musí zlato vrátit, dostane ho Barbora Špotáková

Maria Abakumovová musí zlato vrátit, dostane ho Barbora Špotáková Zdroj: Profimedia

Další potvrzený ruský doping a Špotáková má díky tomu třetí titul mistryně světa

Oštěpařka Barbora Špotáková získá dodatečně titul mistryně světa z Tegu 2011 a bude trojnásobnou šampionkou. Její tehdejší přemožitelka Maria Abakumovová z Ruska musí vrátit zlatou medaili kvůli dopingu.

Podle Komise pro bezúhonnost atletiky (AIU) prokázala zpětná analýza vzorků ruské oštěpařky z MS v Koreji zakázanou látku podobně jako už předtím na olympijských hrách v Pekingu 2008. Abakumovová byla nyní potrestána čtyřletým zákazem startů s platností od 18. května 2016 a zpětně byla diskvalifikována ze všech soutěží v letech 2008 až 2012.

"Musím říct, že už mě to občas v minulosti i napadlo, ale samozřejmě mě to stejně dnes překvapilo. Třetí titul mistryně světa zní hezky," uvedla Špotáková v prohlášení atletického svazu.

Dvojnásobná olympijská vítězka se ziskem titulu u zeleného stolu vyrovnala oštěpařské ikoně Janu Železnému, který se stal také třikrát mistrem světa. Podle hodnoty medailí z MS se Špotáková dokonce nyní stala nejúspěšnějším českým atletem v historii. Světová rekordmanka ovládla ještě šampionáty v letech 2007 v Ósace a 2017 v Londýně. Navíc byla druhá v Berlíně 2009; z tohoto šampionátu musí Abakumovová vrátit bronz.

Další informace najdete na webu iSport.cz >>>