Konec genderových studií v Maďarsku. Vláda oboru ruší licence i podporu

Zatímco v západní Evropě mají genderová studia i kvůli rozmachu politické korektnosti čím dál větší váhu, v Maďarsku dost možná obor brzy přestane existovat. Tamní vláda tento týden oznámila, že jej od září příštího roku nebude dotovat a financovat. Oficiální důvod je jednoduchý – nízký zájem studentů.

Vysokoškolský obor, o němž se příležitostně vedou zapálené diskuze i v Čechách, se už tradičně příliš nezamlouvá konzervativním politikům. Není se tedy co divit, že proti němu jako první v Evropě zasáhla právě maďarská vláda premiéra Orbána. Ta třeba letos na jaře vydala zákon „Stop Soros“ proti neziskovým organizacím a dlouhodobě vystupuje víceméně proti všemu spojenému s levicově-liberálním viděním světa.

V Maďarsku jsou v tuto chvíli pouze dvě univerzity, které genderová studia jako obor vyučují: státní Univerzita Loránda Eötvöse a soukromá Středoevropská univerzita. První jmenovaná škola se oboru bude muset zbavit stoprocentně, druhá, založená a financovaná v Maďarsku velmi kontroverzním finančníkem Georgem Sorosem, si jej jako soukromá nejspíš bude moci ponechat.

Právě Středoevropské univerzitě nicméně před pár lety hrozilo, že se bude muset přestěhovat z Budapešti. Vláda tehdy vydala zákon, který nově upravoval licenční podmínky pro zahraniční vysoké školy, a právě „Sorosova“ univerzita je nesplňovala. Nakonec minimálně zatím v maďarském hlavním městě zůstala, napětí kolem ní ale stále trvá.

George Soros byl zároveň de facto hlavním tématem letošních maďarských voleb. Vládní strana Fidesz Viktora Orbána vylepila plakáty s ním po celé zemi, Orbán o něm mluvil v každém předvolebním projevu. Zásah proti gender studies se tedy zdá být pokračováním této dlouhodobé strategie.