Vedle čínštiny chce Tchaj-wan zavést jak úřední jazyk ještě angličtinu - ilustrační snímek

Vedle čínštiny chce Tchaj-wan zavést jak úřední jazyk ještě angličtinu - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Tchaj-wan chce být světový: Příští rok zavede vedle čínštiny i druhý oficiální jazyk - angličtinu

Tchajwanský premiér Laj Čching-te používá podobně jako mnoho jeho krajanů také anglické jméno – běžně se užívá i jeho jméno William Lai. Možná i to je důvod, proč chce od příštího roku prosadit na Tchaj-wanu také druhý oficiální jazyk, a tím má být angličtina. Ostrov na Dálném východě se tak chce stát skutečně světovým.

V současnosti je oficiálním jazykem Tchaj-wanu standardní čínština, které se na ostrově říká tchajwanská mandarínština. Místní ministerstvo školství připravuje ale projekt, aby země měla od příštího roku jako oficiální jazyk i angličtinu. Už dnes tímto jazykem vládne většina mladších obyvatel a také mnoho státních úředníků. Statisíce Tchajwanců také studovalo v zahraničí, především v USA, takže angličtina pro ně není problémem, jako je to pro lidi v Japonsku či Jižní Koreji.

„Příští rok si definujeme i politický cíl, aby se z Tchaj-wanu stala dvojjazyčná země,“ řekl premiér Laj v pondělí. Nechá proto připravit plány, jak tohoto cíle dosáhnout. Zejména základní a střední školy by se postupně měly změnit na dvoujazyčné, což podle všeho nebude jednoduchý proces. I když u mladých lidí je zájem o angličtinu obrovský. Angličtina totiž zvyšuje jejich konkurenceschopnost na trhu práce.

Tchaj-wan možná tímto krokem skutečně sleduje i politické cíle, protože v mnoha věcech neustále soupeří s komunistickou Čínou. Ta ho považuje za odtrženou provincii, i když ostrov je ve skutečnosti nezávislým státem s vlastní vládou, armádou či měnou. Diplomaticky jej ale uznává jen málo zemí. Česká republika oficiálně prosazuje politiku „jedné Číny“ a uznává vládu v Pekingu, s Tchaj-wanem ale udržujeme dobré vztahy na úrovni kulturní či ekonomické. Firmy z tohoto ostrova také investovaly miliardy korun v Česku. Nejznámějším příkladem je společnost Foxconn, která má velké továrny i v Pardubicích a Kutné Hoře a je v současnosti největším výrobcem elektroniky na světě.