Šéf Islámského státu Abú Bakr al-Bagdádí

Šéf Islámského státu Abú Bakr al-Bagdádí Zdroj: Twitter

Žije vůdce Islámského státu Bagdádí? Promluvil na nahrávce, Rusové předtím tvrdili, že ho zabili

Téměř deset let po spektakulárních útocích na mrakodrapy v New Yorku ze září 2001 trvalo, než americké komando zabilo vůdce teroristické organizace Al-Káidy Usámu bin Ládina. Podobný hon probíhá i na samozvaného chalífu Islámského státu Abú Bakra al-Bagdádího. Už několikrát bylo oznámeno, že byl zabit, ale nikdy se to nepotvrdilo. A 23. srpna se Bagdádí „ozval“ na nové audio nahrávce. Otázka proto zní: Je to on a je naživu?

Téměř 55 minut trvající nahrávku s údajným Bagdádího hlasem zveřejnila 23. srpna zpravodajská agentura al-Furkán, která pro Islámský stát pracuje. Vůdce teroristické organizace v ní hovoří o velmi aktuálních otázkách, jako je situace v Sýrii, napětí mezi USA a Tureckem, nebo komentuje sankce proti Rusku a Severní Koreji. Z toho by se dalo usuzovat, že nahrávka byla pořízena nedávno. Je tedy Bagdádí naživu? Několikrát se totiž objevili zprávy, že je po smrti. A kde se vlastně nachází?

„Pro mudžáhida míra vítězství či porážky nezávisí na městě, které bylo ukradeno nebo se stalo vlastnictvím toho, kdo má vzdušnou převahu, mezikontinentální střely či chytré bomby,“ citovala z poslední nahrávky agentura Reuters. Bagdádí v ní také syrské povstalce, aby se připojili k zbytkům Islámského státu, protože pokud se vzdají či dohodnou s režimem Bašára Asada, bude to „trvalou známkou hanby“.

Podle informací Reuters ale tajné služby nepotvrdily, zda se skutečně jedná o jeho hlas, i když je to spíše pravděpodobné.

„Nechci komentovat naše hodnocení nahrávky. Nevíme, kde se v tomto okamžiku Bagdádí nachází, ale je to nadále někdo, koho chceme odstranit z bojiště. Žádný americký vládní zdroj nikdy nepotvrdil, že je mrtvý. Podle mě je naživu,“ prohlásil pro televizi CNN mluvčí ústředního velitelství americké armády kapitán William Urban.

Přitom zprávy, že Bagdádí byl zabit či vážně zraněn, se objevují opakovaně. Po nich se ale po čase objeví nová nahrávka, na které promluví.

Například na začátku října 2016 se objevila zpráva, že byl vůdce Islámského státu otráven nájemným vrahem v Iráku. V březnu 2017 ale Američané řekli, že opustil severoirský Mosul a ukrývá se někde v poušti. V červnu loňského roku pak vydalo ruské ministerstvo obrany informaci, že Abú Bakr al-Bagdádí byl zabit při útoku ruských stíhaček na jižním předměstí syrské Rakky, což bylo předtím sídlo Islámského státu. Syrská observatoř pro lidská právě ale přinesla 11. července 2017 zprávu, že byl zabit na východě syrské provincie Dajr az-Zaur. Ani to ale nebyl nikdo oficiálně schopen potvrdit. Informace zpravodajských služeb ale nevylučovaly, že právě v pouštní oblasti někde u hranic Sýrie a Iráku se ukrývá. Zda je to pravda, nevíme.

Dřívější záznam s Bagdádího hlasem se objevil v září 2017. V něm vyzval své stoupence ve světě, aby dál bojovali v Iráku, Sýrii a napadali Západ po celém světě. Ostatně k většině teroristických útoků islamistů se i v Evropě později přihlásí právě Islámský stát. Zda má přímo prsty v tomto vraždění, není možné ani potvrdit, ani vyvrátit. V každém případě se teroristé v Evropě k jeho myšlenkám otevřeně hlásí.

Ostatně Bagdádí dal několikrát své požehnání „osamělým vlkům v zemích křižáků“, aby útočili a prováděli jednoduché útoky v Americe, Kanadě i Evropě. Tajné služby předpokládají, že mnoho nebezpečných muslimských radikálů, kteří byli ve spojení s Islámským státem, nebo v jeho řadách přímo na Blízkém východě bojovali, se dostalo do Evropy s velkou migrační vlnou v posledních letech. A vyšetřování některých teroristických útok to dokazuje.

Bagdádího přitom v roce 2004 zadrželi americké-irácké jednotky v únoru 2004 nedaleko iráckého povstaleckého města Falúdža. Podle pozdějších informací médií byl vězněn až do roku 2009. Ale ani dobu jeho pobytu ve vězení není možné potvrdit na sto procent. Zřejmě už ve vězení ale spřádal plány na vznik organizace Islámský stát.

S vůdci Islámského státu, kteří se poučili z osudů mnoha vůdců Al-Káidy, je ten problém, že pracují a žijí ve velkém utajení, neustále mění místo pobytu a nenechávají k sobě proniknout moc lidí. Mění své strážce a žijí v oblastech, kde jim místní obyvatelstvo vyslovuje podporu. Přičemž zrada se trestá smrtí.

Zda a kde tedy žije vůdce Islámského státu Abú Bakr al-Bagdádí, není známo. Jistotu máme jen jednu. I kdyby byl mrtev, což nová nahrávka spíše vylučuje, vždy jej nahradí nový velitel a nový vůdce. Porážka Islámského státu na vojenském poli totiž neznamená, že myšlenka radikálního islámu byla zničena. Vývoj ve světě hovoří spíše o opaku. Jen je otázkou, kam se bojiště po Afghánistánu, Iráku, Sýrii, Jemenu, Somálsku či Libyi, ještě přenese a kolik teroristických útok bude ve jméno zrůdné ideologie spácháno v Evropě a jinde ve světě.