Potratová pilulka RU-486

Potratová pilulka RU-486 Zdroj: Profimedia

Angličanky budou moci užít potratovou pilulku doma. Dosud to šlo jen v nemocnici

Až do této chvíle bylo možné ukončit v prvních deseti týdnech těhotenství pouze v nemocnici. Tam žena dostala v rozmezí 24 hodin dvě pilulky, kterým byl potrat proveden. Nyní se chystá změna: pilulku číslo dvě si žena bude moci vzít doma, bez asistence a dozoru lékaře.

Podle novely zákona by tak Anglie měla opět začít držet krok s Walesem a Skotskem, kde obdobná norma je již několik let účinná. První potratovou pilulku tak dostane žena v nemocnici, tu druhou už je možné užít doma. Gynekologické organizace jsou pro, protože dává ženám více možností volby – pokud žena totiž bude chtít, bude moci i na aplikaci druhé pilulky zůstat v nemocnici. Samozřejmý lékařský dozor pak bude v případech, kdy na první pilulku žena zareaguje jakkoliv neočekávaným způsobem.

Profesorka Lesley Regaová, gynekoložka, která novelu zákona podporuje, uvádí, že budou ženy ušetřeny stresu z návratu domů a opětovného cestování do nemocnice. Jde totiž především o to, že po první pilulce jsou většinou ženy propuštěny a pro další dávku se musí vrátit druhý den. Jenže nežádoucí účinky se často dostav právě během druhého dne, což může být pro ženy velmi nepříjemné – mezi průvodní jevy patří například silné krvácení, zvracení a nevolnost. „V tomto stavu jezdit do nemocnice je zbytečné a stresující,“ uvedla pro BBC Reganová.

Oficiální statistiky říkají, že ročně ukončí v Anglii těhotenství mezi prvním a desátým týdnem 180 tisíc žen. Potrat v této fázi těhotenství sestává z užití dvou tablet, každá je jiného druhu. Šest hodin po užití druhé tablety je těhotenství ukončené.