Levandule. Ilustrační snímek

Levandule. Ilustrační snímek Zdroj: archiv Levandulové farmy z jižní Moravy

Konec levandule v Provence. Jak oteplování ničí fialovou rostlinu a pěstitelé napadají Unii

Taky si nedokážete představit Provence bez obrovských levandulových polí a milujete vůni této květiny, když je usušená? Možná, že za několik let už bude nejen jižní Francie, ale i další země jako Portugalsko nebo Itálie, bez aromatických fialových plání. Protože, jak říká jeden zkušený francouzský pěstitel, levandule není kaktus.

Samozřejmě není v ohrožení pouze jediná rostlina. Klimatická změna, kterou přes její očividnost někteří s oblibou stále rádi popírají, nás může za pár desítek let připravit o mnoho rostlin, na které jsme v našem klimatickém pásmu zvyklí. Už tady totiž bude úplně jiné klimatické pásmo. Ale zase můžeme pěstovat třeba ty kaktusy.

Nejvýrazněji zaútočila na Evropskou unii francouzská rodina Feschet, která pěstuje levanduli už po pět generací. Z 27 hektarů jim zbylo k opečovávání pouhých 5, a rostliny, jejichž životnost bývala až 20 let, dnes vydrží jen 5. „Je to katastrofa. Loni nepršelo 6 měsíců v kuse a ještě k tomu bylo tři týdny nad 30 °C už v květnu. Levandule nejsou kaktusy,“ vyjádřil se Maurice Feschet pro Europe 1.

Pěstitelská rodina se pojila s dalšími stejně postiženými pěstiteli z Itálie, Švédska, Polska, Rumunska, ale také z Keňi, a zažalovali Evropskou unii za nečinnost ve věcech klimatické změny a porušování lidských práv.

Pěstitelé se shodují na tom, že rozhodně nepožadují do EU žádnou finanční kompenzaci. Budou prý usilovat o to, aby Evropa začala proti klimatické změně konečně účinně bojovat, a taky si přejí, aby si lidé tento globální problém uvědomili a brali jej vážně. Případ už se dostal k Evropskému soudnímu dvoru, který prozatím uznal, že EU porušila individuální práva pěstitelů. Stížnost bude Soudní dvůr podrobněji studovat. Podle Marie Toussaint, která se zabývá mezinárodním právem a životním prostředím, je stížnost producentů levandule oprávněná. Myslí, že EU nesplnila v boji proti klimatické změně svou roli.

S extrémním počasím samozřejmě bojují zemědělci odjakživa, problém ale je, že poslední dobou se opakují s každoroční pravidelností. Feschet vypráví o tom, jak jeden rok jeho pole zaplavila voda, následující léto je spálila vedra a o dva měsíce později přišel zničehonic mráz, který zlikvidoval zbylé rostliny. „Je naprosto očividné, že za změnou klimatu stojí člověk. Ale spousta průmyslníků je tak skeptická ke globálnímu oteplování, že jim to vůbec nedělá vrásky,“ stěžoval si Feschet Europe 1. „Mám dost prázdných slibů o redukci emisí.“