Vězení - ilustrační foto

Vězení - ilustrační foto Zdroj: Pixabay

Spojené státy zasáhla největší vězeňská stávka v historii. Odsouzení drží hladovku kvůli modernímu otroctví

Vězni v sedmnácti amerických státech započali 21. srpna protest, který má trvat dva týdny. Kromě zastavení práce, za kterou prakticky nejsou placeni, se mnozí rozhodli také držet hladovku. Vadí jim nelidské podmínky panující v nápravných zařízeních, tresty bez možnosti podmínečného propuštění a další typy porušování lidských práv, které jsou v americkém vězeňském systému běžnou praxí.

Stávku iniciovala skupina Jailhouse Lawyers Speak, která vězňům nabízí právní pomoc. Mluvčí skupiny uvedl, že se vězni v podmínkách nápravných zařízení cítí jako zvířata. Americké věznice podle něj představují válečnou zónu a část vězňů má pocit, že prakticky zemřela. Nemají tak, co ztratit.

Co konkrétního ale protestujícím vadí? Mezi deseti požadavky vydanými zástupci vězňů je apel na zlepšení životních podmínek ve věznicích. Požadují také zrušení doživotních trestů bez možnosti propuštění na podmínku, řádné vyplácení peněžních odměn za práci, konec rasové diskriminace, projevující se v nepoměrně přísnějších trestech pro Afroameričany, a zlepšení rehabilitační péče.

Pozornost veřejnosti v poslední době přitáhlo především zapojení kalifornských vězňů do boje s ničivými přírodními požáry. Dobrovolní hasiči zde pracovali za jeden dolar za hodinu. Za podobně nízké odměny pracují vězni ve většině ostatních států.

Aktivisti upozorňují, že ačkoliv bylo otroctví ve Spojených státech zrušeno 13. dodatkem ústavy před stoletím a půl, nedobrovolné otroctví je pro odsouzence běžným trestem. Situace je o to horší, že se na vězně nevztahují zákony ošetřující bezpečnost práce.

Neexistuje ani systém kompenzací v případě zranění při práci nebo dokonce úmrtí. Vězni jsou proto velmi jednoduchým cílem zneužívání.

Spojené státy mají suverénně nejvyšší počet uvězněných na počet obyvatel na světě. Nezisková organizace Prison Policy Initiative upozornila, že oproti industrializovaným zemím se srovnatelnou zločinností si ve Spojených státech odpykává trest v nápravných zařízení pětkrát více lidí.