Papež František I. - ilustrační snímek.

Papež František I. - ilustrační snímek. Zdroj: ČTK

Řekni papeži ne! Irové skupují lístky na papežovu mši. Ukázat se na ní ale nehodlají. Proč?

Papež František I. navštíví o víkendu Irsko. Bude se jednat o první papežskou návštěvu země po čtyřiceti letech. Ke katolickému vyznání se v Irsku hlásí 78 % obyvatel. Návštěvu přesto provází kontroverze. Veřejnosti byly nabídnuty volné lístky na mši, kterou bude papež v neděli sloužit ve Phoenix Parku v Dublinu. Mnozí Irové chtějí příležitost využít k protestu proti postoji katolické církve vůči tématu zneužívání mladistvých kněžími.

Papež přistane na dublinském letišti v sobotu o půl jedenácté dopoledne. Kromě setkání s prezidentem Michaelem Higginsem nebo návštěvy dublinské katedrály má v hlavním městě v plánu navštívit také třeba denní centrum pro bezdomovce.

Pozornost většiny národa se však upíná k nedělní mši, kterou má papež vést na prostranství dublinského Phoenix Parku. Veřejnost si v předchozích týdnech měla možnost zamluvit na tuto událost lístky. K dispozici jich bylo dáno půl milionu.

Jen několik dnů před příjezdem papeže se zdá, že část Irů využije své lístky k vyjádření protestu vůči katolické církvi. Iniciativu „Řekni papeži ne!“, o kterou má nyní na Facebooku zájem dva a půl tisíce lidí, odstartovala Mary Collová.

Lístky si zamluvila dva. Jeden symbolicky pro sebe a jeden pro svou biologickou matku. Ta byla pod tlakem silně věřící komunity v roce 1962 donucena předat jako svobodná matka svou dceru k adopci.

V neděli se Mary Collová místo papežské mše zúčastní vigilie za děti, jež zemřely za nevyjasněných okolností v bývalém útulku pro svobodné matky a sirotky ve městě Tuam, který provozovaly sestry katolického řádu Bon Secour. Masový hrob 800 nemluvňat zde byl objeven teprve loni.

Lidé se na sociálních sítích chlubí tisíci zamluvenými lístky, které nehodlají využít. Vadí jim především způsob, jakých se Vatikán staví vůči sexuálnímu zneužívání dětí kněžími. Specificky irské téma je pak masový hrob v Tuamu nebo zneužívání práce svobodných matek v prádelnách, ke kterému docházelo až do 80. let.

Premiér Leo Varadkar označil chování svých spoluobčanů za nepřijatelné. Forma protestu podle jeho názoru poškozuje lidi, jež se mše chtějí zúčastnit doopravdy. Taoiseach však také slíbil, že ožehavým otázkám spojeným s morální integritou katolické církve se při svém krátkém setkání s papežem vyhýbat nebude.