Loď Aquarius po mezinárodních rozepřích opět nabírá u Libye uprchlíky.

Loď Aquarius po mezinárodních rozepřích opět nabírá u Libye uprchlíky. Zdroj: SOS Méditerranée/Instagram

Loď Aquarius, kterou v červnu odmítly Itálie i Malta, opět nabírá migranty u pobřeží Libye

Loď Aquarius, kterou provozují neziskové organizace SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic, vyvolala v červnu velké pozdvižení, protože 629 uprchlíků na její palubě odmítla přijmout Malta a Itálie. Nakonec loď s migranty zakotvila 17. června ve španělské Valencii. O „bloudícím“ plavidlu dokonce jednaly orgány EU. Po menší pauze ale začal Aquarius v minulých dnech opět nabírat uprchlíky u pobřežních vod Libye. Kam pak lidi odveze, nebylo oznámeno.

Podle zpráv neziskových organizací SOS Méditerranée a Lékaři bez hranic vzala loď Aquarius v pátek na svoji palubu při dvou operacích celkem 141 uprchlíků. Většinou prý pocházejí ze Somálska a Eritreje. Stalo se tak severně od libyjských pobřežních měst Abú Kammáš a Zuára, které se nacházejí nedaleko Tuniska. Aquarius se tak vrátila k činnosti, která vyvolala u mnoha evropských politiků i veřejnosti velkou kritiku.

V červnu loď s uprchlíky odmítla přijmout Itálie a Malta. Italský ministr vnitra Matteo Salvini tehdy prohlásil, že Aquarius „dělá taxislužbu pro migranty“. Vyhrožoval také, že do konce léta jeho země nebude žádné podobné lodě ve svých přístavech přijímat.

Pod vlajkou Gibraltaru

Loď Aquarius se původně jmenovala MV Meerkatze a od druhé poloviny 70. let minulého století sloužila Německé pobřežní stráži. Dnes pluje pod vlajkou Gibraltaru a provozuje jí mezinárodní nezisková organizace SOS Méditerranée, která má v současnosti svá hlavní sídla v Berlíně, Marseilles, Palermu a Ženevě, ale menší pobočku má i v České republice.

Na lodi pracují také lékařské a zdravotnické týmy mezinárodní neziskové organizace Lékaři bez hranic. Den provozu lodi prý stojí 11 000 euro.