Symbolický protest proti kriminalitě v Brazílii. Před sídly ministerstev představují cihly počet zavražděných Brazilců každý týden (foto z roku 2012)

Symbolický protest proti kriminalitě v Brazílii. Před sídly ministerstev představují cihly počet zavražděných Brazilců každý týden (foto z roku 2012) Zdroj: Profimedia

175 vražd denně. Počet zabitých v Brazílii je rekordní, loni tam bylo zavražděno až 63 880 lidí

Přestože se Brazílie ze všech sil snažila kvůli mistrovství světa ve fotbale v roce 2014 a letní olympiádě v Rio de Janeiru v roce 2016 potlačit rozbujelou kriminalitu, neblahé trendy se nepodařilo zastavit. Podle čtvrteční zprávy brazilských úřadů byl v této jihoamerické zemi loni zaznamenán rekordní počet vražd – bylo jich až 63 880. Každý den tak bylo v průměru zabito 175 lidí. O osm procent vzrostl i počet znásilnění.

Jak napsala americká agentura UPI, prudce také vzrostl počet zabitých lidí při konfrontací zločinců s policií, která neváhá střílet, protože příslušníci bezpečnostních složek se obávají o svůj život.

„Je to scénář plný hrůzy. Čísla ukazují, že máme stále vážnější problém s násilnou kriminalitou a obecně s násilím,“ řekl britskému deníku The Guardian Renato Sérgio de Lima, který je ředitelem brazilského výboru pro veřejnou bezpečnost.

De Lima dále uvedl, že většinu obětí tvoří mladí černoši. K vraždám podle něj přispívají zastaralé zákony, někdy brutální postupy policie a také zvýšená aktivita organizovaných zločineckých gangů na území celé Brazílie. V zemi je momentálně ve vězení téměř 700 tisíc lidí.