Asadův úřad zveřejnil fotografii prezidenta sedícího vedle své ženy zřejmě v nemocničním pokoji. Asadová má v levé paži infuzi.

Asadův úřad zveřejnil fotografii prezidenta sedícího vedle své ženy zřejmě v nemocničním pokoji. Asadová má v levé paži infuzi. Zdroj: Facebook

Asma Asadová má rakovinu. Manželka syrského prezidenta se začala léčit, prozrazuje zveřejněná fotografie

Manželka syrského prezidenta Bašára Asada se začala léčit na rakovinu prsu. Oznámila to dnes syrská státní média, podle nichž je nemoc Asmy Asadové v raném stadiu. Agentura AP napsala, že podobná odhalení nejsou v arabském světě běžná, rakovina je považovaná za tabu.

Asadův úřad dnes na facebooku zveřejnil fotografii prezidenta sedícího vedle své ženy zřejmě v nemocničním pokoji. Asadová má v levé paži infuzi.

Fotografii doprovází prohlášení, podle nějž byl "zhoubný nádor" zjištěn v raném stadiu. Prohlášení obsahuje také přání brzkého uzdravení.

Asadová odmítla odejít do exilu

Asmě Asadové je 42 let. Její rodina má kořeny v provincii Homs, ale Asma se narodila a byla vychována v Británii. V Británii studovala a pracovala do sňatku v roce 2000. S manželem má tři děti, dva syny a dceru. Na rozdíl od Asada a ostatních členů syrského vedení nepatří k šíitským alávitům, ale je sunnitka.

K současné válce v Sýrii se veřejně příliš nevyjadřovala, předloni podle ruských zdrojů odmítla nabídku odejít i s dětmi do exilu. Syrský konflikt nepřežilo přes 300 000 lidí a do ciziny kvůli němu uprchlo přes pět milionů Syřanů.