Stát židovského národa? Izraelem stále zmítají spory o nový zákon

Izraelský parlament dnes na svém mimořádném zasedání jednal o novém zákonu, který zemi definuje jako stát židovského národa. Jednání svolala opozice, i když jsou parlamentní prázdniny. Za vládu bylo přítomno jen pět členů, premiér Benjamin Netanjahu nepřišel. Začátek jednání provázel rozruch, který způsobili z galerie odpůrci zákona. Přinesli si s sebou kopie deklarace o nezávislosti z roku 1948, kdy vznikl Izrael.

Rozpravu zahájila čerstvě ustavená šéfka opozice a bývalá ministryně zahraničí Cipi Livniová, a to omluvou určenou komunitě drúzů. Omluvila se jim "nejen za problematický a diskriminační zákon, ale také za to, že se premiér nenamáhal dostavit se k diskusi a poskytnout odpovědi, které dluží nejen drúzům, ale celému Izraeli".

Arabština je podle zákona už nikoli jedním ze dvou oficiálních jazyků, ale jazykem se speciálním statusem, židovské osady jsou národním zájmem a hlavním městem je celý Jeruzalém. Poslanci arabské menšiny, která tvoří pětinu z téměř devíti milionů obyvatel Izraele, zákon kritizovali stejně jako opozice a mnohé židovské organizace v zahraničí.

Podle Livniové zákon odporuje deklaraci o nezávislosti. "Skutečnou otázkou je, kdo je pro, a kdo proti deklaraci o nezávislosti, a proč je proti této deklaraci premiér Netanjahu. Vláda roztrhala deklaraci a s ní celý národ," řekla Livniová.

Smlouva mezi státem a jeho občany

Arabský poslanec Ahmad Tíbí k zákonu a výlučnému postavení Židů řekl, že "občané, kteří mají vše, jsou stavěni nad ostatní, stali se vysoce postavenou skupinou, pod níž se ocitli všichni, kdo nejsou Židé". "V tom zákoně je jediná zmínka o Arabech, a ta je negativní, ruší se jí status arabštiny," dodal Tíbí. Podle něj to byla strana Kulanu ministra financí Mošeho Kahlona, která změnu statusu arabštiny do zákona prosadila. Ortodoxní strany Šas a Jednotný judaismus tóry byly podle Tíbího ochotné přijmout změnu této části zákona.

"Občanství nebylo nikdy podmíněno vojenskou službou, bohatstvím, ničím. Ani smrtí nebo obětováním. Občan je občan, taková je smlouva mezi státem a jeho občany," dodal Tíbí.

Protesty

Ke kritikům se připojil také vůdce strany Ješ Atid Jair Lapid. "Pane premiére, co se stalo s vašimi hodnotami? Ničíte hodnoty jednu po druhé. Stáli jsme před svými drúzkými přáteli a viděli, jak se hroutí hodnota přátelství... tento národnostní zákon je velkou promarněnou příležitostí...chcete, abychom byli rozděleni," řekl na Netanjahuovu adresu Lapid. Proti zákonu v sobotu v Tel Avivu protestovalo na 90 000 drúzú.

Ministr ochrany životního prostředí Zeev Elkin se v parlamentu pustil do Livniové i do Lapida poukazem na to, že opustili sál. "Nejsou v plénu, nejsou schopni posedět zde dvě hodiny? Pozvali jste vládu, je ostudné učinit závažná prohlášení a pak nebýt schopen vydržet dvouhodinovou diskusi," řekl.

Izraelský parlament přijal zákon 19. července. Zákon zemi definuje jako stát židovského národa. Arabština je podle něj už nikoli jedním ze dvou oficiálních jazyků, ale jazykem se speciálním statusem, židovské osady jsou národním zájmem a hlavním městem je celý Jeruzalém.