Alžírský podnikatel Rachid Nekkaz pózuje se ženou v burkinách ve francouzském Cannes.

Alžírský podnikatel Rachid Nekkaz pózuje se ženou v burkinách ve francouzském Cannes. Zdroj: Rachid Nekkaz/Instagram

Pokuty za ženy porušující v Evropě zákaz zahalování platí alžírský podnikatel. Už jich zaplatil 1538

Osmadvacetiletá žena, která minulý pátek jako první dostala pokutu v Dánsku za to, že nosí na veřejnosti nikáb (muslimský oděv zakrývající obličej mimo očí), s největší pravděpodobností sama za sebe pokutu nezaplatí. Přihlásil se k ní totiž alžírský podnikatel a občanský aktivista Rachid Nekkaz. Ten už za muslimské ženy zaplatil 1538 podobných pokut ve Francii, Belgii, Švýcarsku, Nizozemsku a Německu. Vytvořil na to před lety zvláštní fond, ve kterém jsou již 2 miliony eur.

Osmadvacetiletá žena, která na sobě měla muslimský oděv nikáb, se minulý pátek v obchodním centru ve městě Hörsholm na severovýchodě Dánska dostala do potyčky s jinou ženou, která se jí závoj snažila z obličeje strhnout. Na místo byla přivolána policie. Ta pak zahalené ženě oznámila, že jí poštou přijde výzva k uhrazení pokuty ve výši 1000 dánských korun (3438 Kč). Vyzvala ji rovněž, aby si buď závoj sundala, nebo opustila veřejný prostor. Ona učinila to druhé. Dánsko totiž 1. srpna rozšířilo řady evropských zemí, které zakazují nosit na veřejnosti oblečení zahalující obličej.

Lidé, kteří tento zákon v Dánsku poruší poprvé, riskují pokutu do 1000 dánských korun. Při opakovaném porušení hrozí pokuta až 10 000 dánských korun či trest vězení až šest měsíců. Každý, kdo bude výhrůžkami či násilím nutit druhou osobu nosit závoj zahalující obličej, může být rovněž pokutován, případně uvězněn na dva roky.

Nekkaz je proti zahalování, ale je pro svobodu

Alžírský podnikatel Rachid Nekkaz, který žije ve Francii, ale dánským novinám B.T. řekl, že 11. září přijede do Dánska a pokutu za ženu zaplatí. A prý bude jezdit do této skandinávské země každý měsíc a všechny pokuty za muslimky, které se zahalují na veřejnosti, vždy zaplatí.

Nekkaz je sám přitom proti nošení nikábu a burky, ale argumentuje tím, že je pro něj prvořadé bránit svobodu, a pokud se někdo rozhodne na veřejnosti zahalovat i obličej, tak má na to právo. Podle svých slov již zaplatil v posledních letech 1538 podobných pokut ve Francii, Belgii, Švýcarsku, Nizozemsku a Německu. Hodlá to dělat i v Dánsku.

Kandidatura na prezidenta

Rachid Nekkaz (46) se narodil ve Francii alžírským rodičům. Vystudoval filozofii na Pařížské univerzitě, původně podnikal v internetovém byznysu a teď se věnuje podnikání v realitách, ve kterém je podle dostupných informací úspěšný. V roce 2010 založil organizaci „Touche pas à ma constitution“ (v překladu „Nedotýkejte se mé ústavy“) a oznámil, že bude za ženy, které se zahalují, platit pokuty. Zatím se mu na tuto kampaň podařilo shromáždit kolem 2 milionů eur.

Původně měl Nekkaz od narození francouzské i alžírské občanství, ale v říjnu 2013 se vzdal toho francouzského, aby mohl kandidovat v alžírských prezidentských volbách v roce 2014. Jenže tamní úřady mu kandidaturu nepovolily.