Město Ťi-nan s 6 milióny obyvatel je jedním z mnoha, které ohrožuje horké podnebí.

Město Ťi-nan s 6 milióny obyvatel je jedním z mnoha, které ohrožuje horké podnebí. Zdroj: Wikimedia

Severní Číně hrozí klimatický kolaps. V místě budou taková vedra, že tam nebude možné žít, tvrdí nová studie

Teplota v oblasti Severočínské nížiny se stane vůbec nejvyšší na světě. Sever Číny je jedno z nejhustěji osídlených míst na planetě a podle nejnovější studie, již zveřejnil Massachusettský technologický institut, bude tato oblast prakticky neobyvatelná.

Do konce roku 2070 se oblast Severočínské nížiny stane i přes případné výrazné snížení emisí oxidu uhličitého nejkritičtějším místem na světě, co se týče tepelných vln. Massachusettský technologický institut (MIT) s tímto zjištěním přišel před několika dny, když zveřejnil závěry své nové studie, o níž následně napsala americká CNN.

Oblast obsahuje mimo jiné čínskou metropoli Peking. Není to však zdaleka jediné místo, které bude problému veder a vysoké vlhkosti vystaveno. Celkově se extrémní vedra v kombinaci s vysokou vlhkostí dotknou asi 400 milionů lidí. „Oblast Severočínské nížiny bude čelit největším návalům veder na světě,“ řekl Elfaith Eltahir, profesor z MIT, který studii vedl. „Čína je momentálně největší producent emisí oxidu uhličitého, což bude mít potenciálně velmi negativní vliv především na její vlastní obyvatele,“ dodal.

Studie vychází z toho, že od určité teploty a určitého procenta vlhkosti nelze žít. Pracuje s termínem wet-bulb temperature neboli teplota vlhké baňky. To zjednodušeně řečeno znamená, že pokud venkovní teplota dosáhne cca 35 stupňů a zároveň určitého stupně vlhkosti, lidský zdravý organismus se není schopen ochlazovat. Zdravý člověk by v takových podmínkách přežil jen několik hodin. Právě tento jev hrozí v inkriminované oblasti.