Posmrtná maska mayského krále Pakala.

Posmrtná maska mayského krále Pakala. Zdroj: Wolfgang Sauber

Nový výzkum potvrdil teorii, že velkolepá civilizace Mayů zanikla v důsledku sucha

Obrovské sucho, které se objevilo v Mexiku zhruba před tisíci lety, zapříčinilo devastaci společenství Mayů, jedné z nejpokročilejších starověkých civilizací. Vědci, kteří studovali klima za dob mayské civilizace, zjistili, že z oblasti, kterou obývali, zmizelo tehdy zhruba 70 procent srážek. To mělo za důsledek opuštění velkých mayských kamenných měst a zásadní změnu života Mayů.

Pád této kdysi vyspělé civilizace je už dlouho předmětem vědeckých zkoumání a mimořádně přitahuje i příznivce nejrůznějších konspiračních teorií. Existovaly různé teorie - od válek, invaze nebo zhroucení obchodních stezek. Podle odborníků z anglické Cambridgské univerzity, které vedl Nick Evans, však za pádem civilizace jednoznačně stojí sucho. Informovaly o tom britské noviny The Independent.

„Role klimatické změny jako hlavního pohonu rozpadu mayské civilizace může být pro někoho kontroverzní. Především proto, že minulé výzkumy srovnávaly současné podmínky s tehdejšími, což ale nepřineslo jednoznačný závěr,“ vysvětluje Nick Evans. Jeho tým ale pro analýzu použil sedimenty z jezera na mexickém poloostrově Yucatán. Analýzou těchto sedimentů zjistil přesný počet srážek a celkovou vlhkost v oblasti před tisícem let.

„Naše studie reprezentuje velký pokrok, protože přesně odhaduje počet srážek a vlhkost vzduchu při rozpadu mayské civilizace,“ říká Evans.

Klasické období největšího rozkvětu mayské civilizace odkazuje k letům 250 až 800 let našeho letopočtu. V tomto období byly postaveny veškeré kamenné stavby včetně pyramid, díky kterým je tato civilizace známá po celém světě. Vrchol dosahuje mayská kultura kolem roku 800. Poté postupně došlo k opuštění míst v jižních nížinách a Mayové se změnili na primitivní pěstitele kukuřice. V takové situaci na jejich území přišli okolo roku 1520 první španělští dobyvatelé. Proč se tato civilizace zhroutila, je a zřejmě i dál bude předmětem sporů. Teď tedy existuje nový výzkum, který odkazuje na obrovské sucho, jako příčinu změn.