Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Uprchlice jsou v Itálii nuceny k prostituci. Za sex je řidiči kamionů převážejí přes hranice

Italská nezisková organizace Zachraňte děti vydala zprávu, ve které informuje o sexuálním vykořisťování nezletilých dívek, které se snaží překračovat italsko-francouzské hranice. Uprchlice za sex s řidiči kamionů žádají převoz do Francie, jídlo nebo přístřešek. Situace je kritická především v oblasti kolem italského města Ventimiglia. V posledních měsících zde hranici překročilo na 16 000 migrantů, z toho čtvrtina dětí.

 

Zpráva organizace Zachraňte děti upozorňuje na vzrůstající výskyt prostituce dětí pocházejících většinou ze subsaharské Afriky. Namísto padesáti až sto padesáti eur, které za převoz přes hranice řidiči kamionů žádají, jim nabízejí své tělo.

Organizace odhaduje, že za rok monitorování situace na italsko-francouzské hranici došlo zhruba ke dvěma tisícům obdobných případů. Ačkoliv se ve většině případů jedná o dívky starší osmnácti let, není nezvyklé, že se praxi snaží realizovat i dívky mladší.

Raffaela Milano ve zprávě popisuje, že většina dotčených dívek se na cestu ze subsaharské Afriky vydala sama. Jejich cílem jsou většinou západoevropské země, kde se chtějí připojit ke svým rodinám nebo známým, kteří se sem již dostali nebo zde delší dobu žijí. Cestování pro ně není bezpečné. Dennodenně jsou vystavovány hrozbě zneužití.

Situace v severní Itálii se významně zhoršila v dubnu poté, co byl vyklizen provizorní tábor u řeky Roya. Od té doby přečkává velký počet dětí bezprizorně na ulicích. Prostituce nezletilých byla v minulých měsících zaznamenána také poblíž Říma, v regionech Veneto, Abruzzo, Marche a na Sardinii.

Raffaela Milano upozorňuje, že nehledě na to, zda mají děti status legálních nebo nelegálních migrantů, sexuální vykořisťování nezletilých nesmí být ve státech Evropské unie tolerováno za žádných okolností.

Britská organizace Oxfam již dříve v tomto roce informovala o nelegálním postupu francouzské pohraniční policie, která má posílat migranty zpátky do Itálie. Děti jsou zde na mnoha místech zadržovány v celách bez vody a pití. Objevily se případy dětí, kdy jim policisté odstranili z bot podrážky, aby se nemohly pokusit o opětovné překročení hranic.