Indické děti protestují proti vdávání nezletilých dívek

Indické děti protestují proti vdávání nezletilých dívek Zdroj: Internet

Švédsko si neví rady se stovkami manželství nezletilých migrantů. Jsou nelegální, ale nikdo je neruší

Ve Švédsku, podobně jako ve všech evropských zemích, je manželství nezletilých nelegální, pokud nebyla ze speciálních důvodů udělena některým párům výjimka. Ovšem v této skandinávské zemi úřady registrují stovky nelegálních sňatků mladistvých mezi migranty především z Afghánistánu, Iráku a Sýrie. Část politické scény proto volá po jejich zrušení, ale vláda zatím argumentuje tím, že je nelze zrušit, protože byla uzavřena v zahraničí.

Nelegální sňatky migrantů se proto staly i jedním z témat nastávajících parlamentních voleb, které se uskuteční 9. září. Opoziční antiuprchlická a euroskeptická strana Švédští demokraté, která má podle některých průzkumů i šanci vyhrát volby, navrhuje okamžité změny zákona a zrušení všech podobných manželství. Připojila se k ní i středopravá strana Liberálové. Vládní koalice je v tomto směru nerozhodná, protože tvrdí, že sňatek uzavřený v cizině nelze zrušit.

„Nechápu, o čem přemýšlíme. Je to naprosto špatně, nemůžeme připustit něco tak bizarního, že dospělý muž má právo oženit se s nezletilou dívkou,“ řekl podle webu Politico, který se problému věnuje ve své rozsáhlé analýze, Jimmie Åkesson, vůdce Švédských demokratů.

Dohodnuté a vynucené sňatky

„Švédsko neposkytlo lidem, kteří sem přicházejí, správné, jasné a dostatečné informace o tom, jak funguje náš systém a jaká jsou práva dětí. Zatímco my chráníme práva našich dětí, tak jsme dovolili, aby děti cizího původu žily v nelegálních manželstvích,“ vysvětluje i Juno Blom z opoziční strany Liberálové.

Oficiální údaje Švédské agentury pro migraci (Migrationsverket) identifikovaly v roce 2016 pouze 132 nezletilých žadatelů o azyl, kteří uváděli, že jsou ženatí či vdané, když přišli do Švédska. Skutečné číslo je ale podle odborníků daleko vyšší, protože mnoho případů nebylo úřadům nahlášeno, aby s tím nevznikl pro azylanty problém.

Sňatek nezletilých uzavřený v Indii. Ona jedenáctiletá, on šestnáctiletýSňatek nezletilých uzavřený v Indii. Ona jedenáctiletá, on šestnáctiletý|ČTK

Švédsko zakázalo manželství nezletilých osob v roce 1973. Jen při splnění určitých podmínek byly povolovány výjimky. Těch ale bylo málo. Zákon byl zpřísněn v roce 2014 právě kvůli zjištění, že mnoho nezletilých migrantů už žije v manželství. Problémem zejména u dívek je také to, že se jednalo často o vynucené sňatky, které dohodli jejich rodiče.

650 milionů nezletilých vdaných dívek

Vláda je teď před volbami pod tlakem, ať zruší všechna manželství nezletilých, protože ve Švédsku je to nelegální. Na jaře o tom vládní koalice ale odmítla v parlamentu hlasovat a tvrdí, že zákon hodlá zpřísnit a naformuluje vlastní pravidla.

Podle organizace UNICEF žije na světě v současnosti kolem 650 milionů žen a dívek, které se vdaly před dovršením svých 18. narozenin. Děje se tak především v Africe, v některých muslimských zemích Blízkého a Středního východu či v Indii, Bangladéši a dalších zemích. Manželství nezletilých byla zaznamenána i v romské komunitě v některých evropských státech.