Švédové a Dánové by raději vstoupili do Skandinávské unie

Švédové a Dánové by raději vstoupili do Skandinávské unie Zdroj: flickr

Nový průzkum: Polovina Švédů a Dánů by chtěla raději unii skandinávských států než EU

Významná část Švédů a Dánů by byla raději součástí „severské unie“ skandinávských zemí než členy Evropské unie. Norsko sice součástí EU není, ale v současnosti by preferovalo členství v této organizaci pouhých 10 procent Norů. Ukázal to nový průzkum, který pro norský deník Klassekampen připravila agentura Sentio.

Skandinávské země (Švédsko, Dánsko a Finsko) jsou obecně považovány za vzorné členy Evropské unie. Jak se ale ukazuje, je to spíše proto, že v těchto zemích je obvyklé, například na rozdíl od jihu kontinentu, dodržovat pravidla a dohody.

Průzkum agentury Sentio pro norské levicové noviny Klassekampen totiž ukázal, že 47 procent Švédů a 45 procent Dánů by v případě možnosti upřednostnilo možnost „severské unie“ před EU. Pouze 32 procent Švédů a 36 procent Dánů dává přednost Evropské unii.

Norové do EU nechtějí

Švédové a Dánové si podle průzkumu představují, že členy „severské unie“ by bylo také Finsko, Norsko a Island. Poslední dvě země jsou členy Evropského sdružení volného obchodu, jež má s EU ty nejužší možné vztahy prakticky ve všech oblastech.

Průzkum se uskutečnil v Dánsku, ve Švédsku a v Norsku, vždy na vzorku 1000 lidí. Obyvatelé posledně jmenované země dostali vzhledem k jedinečnému postavení svého státu možnost odpovědět na tři možnosti. Z nich vyšlo, že 52 procent Norů by nejraději pokračovalo v tom, jak vypadají jejich vztahy s EU dnes, 31 procent by chtělo „severskou unii“ a jen 10 procent by zvolilo členství v EU.

Navíc Dánsko a Švédsko, přestože na rozdíl od Řecka či Itálie byly velmi dobře připraveny na přijetí eura, společnou měnu odmítly.