Kuba uzná soukromé vlastnictví, vyplývá z návrhu nové ústavy

Kuba uzná soukromé vlastnictví, vyplývá z návrhu nové ústavy Zdroj: Profimedia

Komunistická Kuba bude mít novou ústavu. Legalizuje soukromé vlastnictví a sňatky homosexuálů

Kubánské národní shromáždění odsouhlasilo přijetí nové ústavy přezdívané Magna Charta, která se dotkne prakticky všech aspektů života Kubánců. Na ostrově má být například poprvé od revoluce legalizováno soukromé vlastnictví nebo určitá forma podnikání. Na jejím základě bude také umožněn sňatek osob stejného pohlaví. Ještě v tomto roce bude ústava předložena k odsouhlasení v referendu.

Americký profesor sociologie zaměřující se na Latinskou Ameriku Ted Henken New York Times ke změnám chystajícím se na Kubě řekl: „V posledních dvou letech se na Kubě v praxi proměnilo tolik věcí, že se spousta z nich stala jednoduše protiústavními.“ Nová konstituce tak v podstatě kopíruje reálné fungování země.

V novém dokumentu se na rozdíl od socialistické ústavy z roku 1976 neobjevuje cíl „vybudovat komunistickou společnost“, princip vlády jedné strany však zůstává nedotčen.

Ačkoliv bude na základě nové ústavy umožněna určitá forma soukromého vlastnictví a podnikání, kubánský establishment odmítá, že by se chystal vydat na cestu kapitalismu. Socialistické zřízení zůstává podle kubánského deníku Granma pro Kubu nezrušitelné.

Castrova dcera

Kubánští zákonodárci se v ústavě také pokouší vyrovnat s měnícími se sociálními postoji Kubánců.  Manželství se tak stane svazkem nikoliv mezi „mužem a ženou“, ale mezi „dvěma jednotlivci“. LGBTQ komunita návrh dle očekávání přivítala s nadšením.

Na boj proti změnám vstřícným vůči homosexuálům se však před referendem například připravuje kubánská evangelická církev, podle které nemá „ideologie genderu nic společného s naší kulturou nebo revolučním bojem.“

V čele organizace CENESEX, která se dlouhodobě angažuje v oblasti sexuální edukace, stojí dcera bývalého prezidenta Raúla Castra Mariela Castro. Legalizace sňatků osob stejného pohlaví doplní zákaz diskriminace na základě sexuální orientace nebo pohlaví, který je na Kubě platný již řadu let.

Manželství homosexuálů je v současné době v latinskoamerických zemích legální v Argentině, Uruguay, Brazílii a Kolumbii. V několika ostrovních státech však homosexualita zůstává trestným činem.