Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho bezpečnostní exporadce Alexandre Benalla

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho bezpečnostní exporadce Alexandre Benalla Zdroj: ČTK/News Pictures/Franck Castel

Hraje si na d’Artagnana? Není gay? Macron má první velký skandál, stojí za ním záhadný poradce Benalla

Francií už přes dva měsíce hýbe aféra s poradcem Emmanuela Macrona Alexandrem Benallou, který má na starost prezidentovu bezpečnost. Poradce na protestech 1. května fyzicky napadl několik demonstrantů spolu s policií. Prezident republiky i Elysejský palác celou událost přešli v tichosti a poradce Alexandra Benallu nepotrestali. Francouzi proto začali prezidenta podezřívat, že má s Benallou milenecký poměr, anebo že ten zná nějakou choulostivou informaci o prezidentovi. Je to zatím Macronův největší skandál.

Allexandre Benalla měl povolení pozorovat plánovaný policejní zásah proti demonstrantům v pátém pařížském obvodu. Místo toho, aby akci jen sledoval, si však sám nasadil přilbu a zapojil se do policejní akce. Kamery ho zachytily, jak z místa demonstrace odtáhl mladou dívku, a následně několikrát udeřil mladíka, kterého se policie pokoušela zpacifikovat.

Macron incident v tichosti přešel, nepodal žádné vysvětlení ani vyjádření francouzské veřejnosti. Prezident pouze pozastavil Benallovi na čtrnáct dní plat a výkon funkce. Francouzi se ale o potyčce ihned dozvěděli, protože videa, která Benallu zachycují, se začala objevovat v médiích a na internetu. Jak levicoví, tak i pravicoví politici kritizují Macrona za mírnost trestu pro jeho poradce. Argumentují mimo jiné tím, že poradce prezidenta Francoise Hollanda Aquillino Morelle byl odvolán pro podezření ze střetu zájmů. Politici ani veřejnost nechápou, proč Macron neřešil záležitost ihned s policií.

Benalla se účastnil porad i přes pozastavení výkonu funkce

Podle e-mailové komunikace zveřejněné na WikiLeaks objednával tehdy ještě kandidát na prezidenta prostřednictvím poradce Alexandra Benally dvě pistole a několik dalších zbraní pro své politické hnutí En Marche! Ve zprávě stojí, že Benalla zbraně objednává na základě jejich telefonické domluvy.

Aféru začaly vyšetřovat soudy až minulý týden v neděli. Kromě Alexandra Benally se zabývají bývalým členem francouzského letectva, který se policejního zásahu, stejně jako prezidentův poradce, neoprávněně zúčastnil. Nyní už Benalla není Macronovým poradcem a hrozí mu až tři roky vězení.

Po nedělním vyšetřování sdělil jeden z vysoce postavených policistů Allain Gibelin, že Benalla neměl žádné povolení podílet se na zásahu policie při demonstracích 1. května a že se navíc účastnil bezpečnostních porad i poté, co mu Macron na čtrnáct dní pozastavil výkon funkce.

Trump, nebo d’Artagnan?

Tento týden v úterý překvapil Emmanuel Macron svou návštěvou poslance svého hnutí En Marche! a poprvé před nimi promluvil o Benallově případu. „Pokud hledáte viníka, jsem to jen a jen já. Důvěřoval jsem Alexandru Benallovi.“ Události prvního května označil jako zradu ze strany svého poradce. Dodal také, že Benalla nikdy nebyl jeho milencem ani nedisponuje žádnou utajovanou informací.

„Chtějí-li viníka, ať hledají mě,“ řekl také Macron na večírku poslanců En Marche! Tato věta ale ještě více pobouřila opoziční politiky, podle kterých je velmi nekonkrétní a není jasné, kdo jsou ti tajemní „oni“. Podle Marine le Pen je od prezidenta neférové brát na sebe všechnu vinu a říct „ať hledají mě“, když ho před takovým „hledáním“ chrání ústava.

„Je to prezident, anebo si hraje na d’Artagnana? Provokuje poslance a jako vždy je až absurdně arogantní,“ řekla na Macronův účet senátorka Esther Benbassa.

Podle předsedy Národního shromáždění Francoise de Rugyho bylo prezidentovo vyjádření naprosto nesmyslné. „Není zodpovědný poslancům, ale francouzskému lidu. Ten ho zvolil.“ Macron navíc podle mnohých stále nic nevysvětlil. Během této aféry notně klesla jeho popularita. Podle kritiků přejímá rétoriku Donalda Trumpa, když v souvislosti s kauzou tvrdí, že francouzský tisk už nehledá pravdu.