Donald Trump

Donald Trump Zdroj: čtk

Zadejte si do Googlu slovo idiot, jako první vám vyskočí fotografie Trumpa

První obrázek, který se vám při vyhledávání hesla „idiot“ vyskočí, je fotografie amerického prezidenta Donalda Trumpa. Druhý, který vám vyskočí, taky. Třetí taky. Čtvrtý… Přesvědčte se sami.

Tento jev vznikl částečně přirozeně, částečně uměle. Začalo to tím, že při oficiální návštěvě Velké Británie vynesli britští posluchači (opět) písničku slavné skupiny Green Day nazvanou American Idiot do předních příček žebříčků. Pak se ale do věci vložili uživatelé serveru Reddit, kteří začali manipulovat s algoritmy Google tím, že publikovali články, kde byla fotografie Donalda Trumpa a v článku bylo klíčové slovo „idiot“. Tento jev se anglicky nazývá „Google bombing“ a způsobuje, že se k určitým klíčovým slovům dostávají při vyhledávání často ne zcela související obrázky.

 

Návštěva Donalda Trumpa ve Velké Británii se setkala s několika projevy Trumpových odpůrců. Donald Trump se setkal s britskou premiérkou Theresou Mayovou 13. července, přivítání na britské půdě mělo zřejmě zajímavý průběh, protože prezidentovi odpůrci se nafoukli heliem obří Trumpovu karikaturu a nechali ji létat na britskou metropolí.

Trump není první „obětí“ Google bombingu z řad amerických prezidentů. Podobnému útoku čelil také George Bush v roce 2003, kde při zadání hesla „příšerné selhání“ vyskočily obrázky republikánského prezidenta.