Klienti H-Systemu u soudu v roce 2015

Klienti H-Systemu u soudu v roce 2015 Zdroj: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Podvedení klienti H-Systemu se musejí vystěhovat ze svých domů. Prohráli soud s komunistickým prokurátorem

Klienti H-Systemu definitivně prohráli spor s insolvenčním správcem Josefem Monsportem. Nejvyšší soud jim nařídil vyklidit domy, ve kterých žijí. Družstvo tvoří někteří bývalí klienti H-Systemu, kteří si svépomocí dostavěli byty v Horoměřicích v těsném sousedství Prahy. Správce plánoval, že byty prodá a peníze rozdělí mezi všechny poškozené klienty H-Systemu.

Justice Monsportovu žalobu na vyklizení bytů zamítla, a to například s poukazem na rozpor s dobrými mravy. Městský i Vrchní soud v Praze zdůraznily, že dostavbu financovali členové bytového družstva za souhlasu dřívějšího správce konkurzní podstaty.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale firma zkrachovala, stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Tisícovka lidí přišla po pádu H-Systemu celkem o miliardu korun. Majoritní akcionář H-Systemu Petr Smetka si za vytunelování společnosti odpykal 12 let ve vězení.

Konkurzní správce Monsport v době komunismu pracoval jako prokurátor, známý je tím, že se podílel na pronásledování členů Jazzové sekce a navrhl jim osm let vězení. Po revoluci zastupoval například Borise Vostrého, 

v době komunistického režimu pracoval jako prokurátor, podílel na pronásledování členů Jazzové sekce, kterým navrhl osmiletý trest vězení. Po revoluci zastupoval jako advokát například Borise Vostrého z Harvardských fondů.

Družstevníci vedou spor o vystěhování od roku 2000

Rozhodnutí Nejvyššího soudu je pro družstevníky šokující. ČTK to za družstvo řekl Martin Junek. "Něco takového jsme absolutně nečekali," uvedl. Podle informací České televize soud nařídit vyklidit domy do jednoho měsíce.

Stavební bytové družstvo Svatopluk založila část poškozených klientů H-Systemu v říjnu 1997 s cílem pokračovat ve výstavbě domů i za cenu dalších investic. Tehdejší správce konkurzní podstaty H-Systemu Karel Kudláček jim to za určitých podmínek povolil. Jeho nástupce Josef Monsport ale později vyzval obyvatele dostavěných domů, aby nemovitosti vyklidili a umožnili jejich prodej. Členové družstva vedou s Monsportem od roku 2000 soudní spory, aby se vystěhovat nemuseli.

Kauza H-System přehledně

Listopad 1993 - Podnikatel Petr Smetka založil stavební firmu H-System. Firma měla stavět cenově dostupné rodinné domky.

1995 - Začala výstavba prvních domků ve Velkých Přílepech a Horoměřicích u Prahy. Do svého krachu H-System dokončil stavbu zhruba 30 rodinných domů.

Září 1997 - H-System se dostal do potíží a jeho věřitelé podali návrh na konkurz. Byl vyhlášen v listopadu 1998.

Říjen 1997 - Část poškozených klientů H-Systemu založila Stavební bytové družstvo (SBD) Svatopluk s cílem pokračovat ve výstavbě i za cenu dalších investic. Správce konkurzní podstaty H-Systemu Karel Kudláček jim to za určitých podmínek povolil. Kudláčkův nástupce Josef Monsport ale později vyzval obyvatele dostavěných domů, aby nemovitosti vyklidili a umožnili jejich prodej. Z takto získaných peněz měly být uspokojeny pohledávky všech věřitelů H-Systemu, tedy i těch klientů, kteří ve stavbě nepokračovali. Členové SBD Svatopluk vedou od roku 2000 s Monsportem soudní spory, aby se vystěhovat nemuseli.

Prosinec 1999 - Policie obvinila v souvislosti s krachem H-Systemu z podvodu Smetku a tři někdejší manažery H-Systemu Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmu.

Červenec 2000 - Začalo trestní stíhání dvou představitelů SBD Svatopluk Ivana Krále a Pavla Středy. Podle žalobce navzdory konkurzu vyvedli z H-Systemu podstatnou část majetku.

Srpen 2001 - Na Smetku a tři exmanažery H-Systemu byla podána obžaloba pro podvod a další trestné činy. V kauze přišlo minimálně 1095 lidí o více než 980 milionů korun.

19. února 2004 - Městský soud v Praze vyměřil Smetkovi 12 let vězení. Vítkovi, Eliášovi a Tůmovi soudce uložil devět a půl roku vězení. Představitele SBD Svatopluk Krále a Středu uznal soud vinnými z poškozování věřitele. Oběma uložil podmíněné tresty v délce tří a dvou let.

6. června 2006 - Pražský vrchní soud potvrdil tresty pro Smetku, Krále a Středu. Rozsudky nad manažery H-Systemu Vítkem, Eliášem a Tůmou zrušil a věc vrátil městskému soudu.

2. ledna 2008 - Nejvyšší soud zamítl Smetkovo dovolání. Stížnost proti verdiktu později odmítl i Ústavní soud.

13. prosince 2010 - Městský soud v Praze poslal Vítka a Eliáše na devět let a Tůmu na osm let do vězení.

29. června 2011 - Vrchní soud v Praze uložil Vítkovi, Eliášovi a Tůmovi podmíněné tresty. Nejvyšší soud později verdikt částečně zrušil, protože tresty považoval za mírné.

Leden 2013 - Kvůli amnestii prezidenta republiky soud zastavil stíhání Vítka, Tůmy a Eliáše. Smetky se amnestie netýkala. Verdikt v září 2013 potvrdil Nejvyšší soud.

Září 2013 - Kriminalisté navrhli podle České televize obžalovat jednoho ze Smetkových známých kvůli údajně nelegálnímu způsobu, jakým získal původně Smetkův rekreační areál v Rabyni u Slapské přehrady. Areál obstavený policií měl připadnout poškozeným klientům H-Systemu.

27. ledna 2014 - Vrchní státní zastupitelství podalo obžalobu pro poškozování věřitelů H-Systemu odstraněním nemovitostí a přihlášením fiktivních pohledávek.

19. března 2014 - Senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) řekl, že správci konkurzní podstaty v kauze H-System postupovali minimálně nesprávně a že majetek H-Systemu byl rozprodán pod cenou. Na advokáty Iva Mráze, Josefa Monsporta, Hanu Marvanovou a Evu Hodačovou podal trestní oznámení. Protikorupční policie ale koncem roku případ odložila.

8. ledna 2015 - Pražský městský soud nepravomocně rozhodl, že klienti H-Systemu nemusí vyklidit byty v Horoměřicích, které si dostavěli z vlastních prostředků. Soud tak zamítl žalobu správce konkurzní podstaty Monsporta.

20. dubna 2015 - Obvodní soud zastavil trestní stíhání podnikatele Luďka Fabingera. Kauza se týká údajně nelegálního odstranění nemovitostí a přihlášení fiktivních pohledávek do insolvenčního řízení. Zproštění potvrdil Nejvyšší soud.

4. června 2015 - Pražský vrchní soud zamítl žalobu správce konkurzní podstaty Monsporta o vyklizení domů v Horoměřicích. Monsport podal dovolání k Nejvyššímu soudu.

30. října 2016 - Zakladatel H-Systemu Smetka byl po 12 letech propuštěn z vězení. Odpykal si celý trest.

23. dubna 2018 - Okresní soud Praha-západ odročil projednávání žaloby na konkurzní správce H-Systemu, ve které družstvo Svatopluk žaluje Ivu Ištvánkovou a Josefa Monsporta o zhruba 2,6 milionu korun jako náhradu za investici do dostavby domu, který konkurzní správci následně prodali.

24. července 2018 - Klienti H-Systemu definitivně prohráli spor s Monsportem. Nejvyšší soud jim nařídil do měsíce vyklidit domy, ve kterých žijí.