Při lesních požárech v Řecku zahynulo nejméně 50 lidí

Při lesních požárech v Řecku zahynulo nejméně 50 lidí Zdroj: ČTK

Při lesních požárech v Řecku zahynulo nejméně 50 lidí
Při lesních požárech v Řecku zahynulo nejméně 50 lidí
Při lesních požárech v Řecku zahynulo nejméně 50 lidí
Při lesních požárech v Řecku zahynulo nejméně 50 lidí
Při lesních požárech v Řecku zahynulo nejméně 50 lidí
14
Fotogalerie

Nejméně 50 mrtvých si vyžádaly tragické lesní požáry v Řecku. Mezi obětmi je i půlroční dítě

Tragické požáry lesů v Řecku si vyžádaly už nejméně 50 lidských životů. Předchozí bilance čítala 24 obětí, dobrovolníci Červeného kříže ale podle agentury DPA našli u přístavního města Rafina, ležícím východně od Atén, dalších 26 těl. Právě v okolí města požáry v pondělí vypukly. Údaje potvrdil i představitel místní správy.

Mluvčí řecké vlády Dimitris Tzanakopulos už v noci řekl, že oheň o život připravil více než dvě desítky lidí. Zraněných je podle aktuálních informací kolem 150, řada z nich je v ohrožení života. Mezi zraněnými je i šestnáct dětí. Jednou z nejmladších obětí se podle agentury Reuters stalo teprve půlroční dítě, které se udusilo kouřem.

Řecké úřady dosud nepotvrdily, že by mezi hospitalizovanými v důsledku požárů byli i čeští občané, sdělila ČTK česká konzulka v Aténách Světlana Danešová s odvoláním na informace od krizové skupiny řeckého ministerstva zahraničí. Vliv požárů je podle ní patrný i v hlavním městě. "Není tu azurové nebe, ale bílo-šedivé," uvedla v telefonátu.

Češi v Řecku

Situaci českých turistů v Řecku monitoruje Asociace cestovních kanceláří ČR, řekl ČTK její místopředseda Jan Papež. "Zatím to vypadá na to, že by se to díky větru nemuselo dotknout žádné lokality, ve které čeští turisté jsou. Ale to může mít vývoj," dodal.

V Řecku v současnosti panují teploty kolem 40 stupňů Celsia. V postižené oblasti navíc vál silný vítr, který se ale přes noc uklidnil. Oheň se tak na mnoha místech podařilo dostat pod kontrolu.

Největší počet mrtvých záchranáři nalezli v obci Mati východně od Atén. "Tam je bohužel největší počet zraněných, ale i největší počet mrtvých, lidí, kteří nezvládli odjet a byli uvězněni ve svých domech či autech," uvedl Tzanakopulos.

Evakuace a zničené domy

V okolí řecké metropole v pondělí vypukly tři velké požáry, které si vyžádaly evakuaci stovek lidí. Dva z nich mají kromě obětí na životech na svědomí i desítky zničených domů.

Počet obětí podle agentury DPA na základě zpráv z míst, která oheň postihl, ještě poroste. Záchranáři stále objevují nová ohořelá těla. Zda jsou mezi oběťmi pouze místní nebo i turisté, zatím není jasné.

"Noc bude těžká," uvedl na noční tiskové konferenci řecký premiér Alexis Cipras, který předčasně ukončil návštěvu Bosny a Hercegoviny a vrátil se do Atén, aby předsedal krizovému štábu. Premiér vyjádřil podezření, že požáry někdo založil úmyslně. Do Atén povolal hasiče z jiných řeckých regionů, kterým bude při hasicích pracích asistovat i armáda. Řecko zároveň o pomoc požádalo i další země EU.

Před ohněm lidé často prchali na pláže a skalnaté pobřeží. Odtud je zachraňovali na svých loďkách rybáři, pobřežní stráž, ale i turisté na gumových člunech, popsala dramatickou situaci DPA. Přes moře se podle ní z postižených oblastí podařilo evakuovat nejméně 700 lidí.