Předseda strany Švédští demokraté Jimmie Åkesson

Předseda strany Švédští demokraté Jimmie Åkesson Zdroj: Wikimedia

Volby ve Švédsku může podle průzkumů vyhrát i protiimigrační strana Švédští demokraté

Ve většině zemí Evropy nadále posilují strany, které se vyslovují proti velké migraci a žádají zpřísnění azylových zákonů. Výjimkou není ani Švédsko, kde se parlamentní volby uskuteční 9. září. Podle několika průzkumů zveřejněných v červnu a na začátku červenci by mohla vyhrát euroskeptická a protiimigrační strana Švédští demokraté. Švédsko přitom bylo zemí, která v Evropě na počet obyvatel přijímala v minulých letech nejvíce migrantů.

Podle průzkumů agentur Sentio a YouGov by Švédští demokraté mohli vyhrát zářijové volby se ziskem kolem 25 až 28 procent hlasů. Před čtyřmi lety přitom dosáhli jen na 12,9 procenta. Politologové proto upozorňují, že tato strana posílí tak či tak a že bude více než v minulosti ovlivňovat místní politickou scénu.

Podle agentur Demoskop a Inizio ale vyhraje volby sociální demokracie s 21 až 25 procenty. Její vůdce Stefan Löfven je dnes švédským premiérem. Ovšem socialisté získali v roce 2014 až 31 procent hlasů a sami dnes přiznávají, že v nastávajících volbách budou oslabeni.

Příčinou vzestupu Švédských demokratů jsou některé problémy s přistěhovalectvím, například v některých čtvrtích velkých měst operují zločinecké gangy, jejichž členové se často rekrutují právě z řad imigrantů a jejich potomků. Hovoří se také o tom, že ve Švédsku jsou takzvané no-go zóny, tedy oblasti které těžko zvládá i policie. Opět se to má týkat míst, kde žijí migranti. Vláda ale odmítá, že by taková místa existovala.

„Předvolební boj je daleko otevřenější, než kdy v minulosti, je ale těžké odhadnout, jak se budou strany chovat po volbách. Může to být všechno jinak, než si myslíme,“ řekl agentuře Reuters Jonas Hinnfors, profesor politologie z Göteborské univerzity.

Hinnfors naráží na to, že většina ostatních parlamentních stran nechce se Švédskými demokraty nijak spolupracovat. Zda se to může změnit, to naznačí právě výsledky voleb.