Beate Zschäpeová

Beate Zschäpeová Zdroj: ČTK

Beate Zschäpe, jedna z hlav německé neonacistické organizace NSU
Uwe Mundlos, další ze zakládajících členů neonacistické skupiny: Spolu s Boenhradtem se při policejním pronásledování zastřelil
Uwe Boenhardt, další ze zakládajících členů neonacistické skupiny: Spolu s Mundlosem si při policejním pronásledování vzal život
Neonacistka Beate Zschäpe přichází během ostře sledovaného procesu k mnichovskému soudu
Německá pravicová radikálka Beate Zschäpe
9
Fotogalerie

Německá neonacistka Zschäpeová dostala za rasově motivované vraždy doživotí

Hlavní obžalovaná v procesu se členy neonacistické skupiny Národněsocialistické podzemí (NSU) Beate Zschäpeová má strávit zbytek života ve vězení. Takový trest jí dnes uložil mnichovský vrchní zemský soud, který ženu uznal vinnou z deseti vražd. Desetiletý trest vězení dostal podle agentury DPA spoluobžalovaný Ralf Wohlleben, který skupině opatřoval zbraně. Soud shledal Wohllebena vinným z napomáhání k vraždě.

Bez trestu nevyvázli ani další spoluobžalovaní. Ke třem letům vězení byli odsouzeni Carsten S. a Holger G. a ke dvěma rokům a šesti měsícům André E.

Carsten S. byl usvědčen z napomáhání k vraždě v devíti případech. Odsouzen však byl podle práva pro nezletilé, protože v době činů ještě neměl odpovídající věk. Tento muž se přiznal, že NSU předal pistoli české výroby. Touto zbraní teroristé později zastřelili devět lidí.

Holger G. byl odsouzen kvůli podpoře teroristické organizace. Holger G. se přiznal, že trojici z NSU jednou předal zbraň a pomohl jim opatřit falešné doklady. Také André E. byl odsouzen za podporu teroristické organizace. Údajně pomáhal trojici teroristů z NSU skrývat se v ilegalitě.

Zschäpeová se jako členka skupiny Národněsocialistické podzemí (NSU) podílela na rasově motivovaných vraždách a útocích, které spáchali její nyní již mrtví přátelé z NSU Uwe Mundlos a Uwe Böhnhardt. Trojice v roce 1998 vytvořila teroristickou buňku, která po celém Německu zavraždila z rasové nenávisti devět lidí tureckého a řeckého původu a německou policistku.