Jan Knežínek

Jan Knežínek Zdroj: CTK

Třetí ministr za den: Spravedlnost povede právník Kněžínek

Premiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš navrhl do čela ministerstva spravedlnosti místopředsedu Legislativní rady vlády Jana Kněžínka (39). Informaci serveru Aktuálně.cz potvrdil ČTK předseda KSČM Vojtěch Filip. Kněžínek pracuje na úřadu vlády a je znalcem ústavního práva. Před třemi lety ho vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) jmenovala takzvaným prošetřovatelem, který měl vyšetřovat protiprávní jednání členů vlády nebo dalších vysoce postavených činitelů.

V této funkci řešil například případ náměstka ministra financí Tomáše Vyhnánka, který v lednu 2016 nařídil úřednici ministerstva, aby v Bruselu zjišťovala informace od Evropského úřadu proti podvodům (OLAF) k vyšetřování Babišovy dotační kauzy Čapí hnízdo. Kněžínek rozhodl, že Vyhnánek ani Babiš zákon neporušili. Ministerstvo financí později podle Neovlivní.cz zahájilo kárné řízení se zmíněnou úřednicí i Vyhnánkem a také se dvěma dalšími úředniky.

Rezignaci ministryně Taťány Malé (ANO) odeslal Babiš dnes na Hrad spolu s návrhem jejího nástupce. Novinářům ale ráno odmítl říct jeho jméno. Poznamenal pouze, že požádal Zemana, aby se dotyčný mohl už dnes odpoledne na Hradě zúčastnit chystaného jmenování soudců. Hrad prostřednictvím mluvčího oznámil, že návrh na Hrad dorazil a Zeman se bude situací dnes zabývat.

Komunisté mají ve středu při hlasování o důvěře podpořit menšinovou vládu ANO a ČSSD. Filip chtěl, aby byl předem informován o nominacích na ministry.

Babiš v pondělí po rezignaci Malé novinářům řekl, že Zemana požádá, aby ho dočasně pověřil řízením ministerstva spravedlnosti místo Malé. Mimo jiné kvůli svému stíhání v kauze Čapího hnízda se však stal terčem kritiky. Podle Babiše bude nástupce Malé plnohodnotným ministrem pověřeným vedením resortu. Na dotaz ČTK, zda bude po pověření nového kandidáta pokračovat výběr nového ministra, Babiš uvedl, že ano. "Určitě budeme hledat nového ministra," řekl.

Malá v pondělí po 13 dnech ve funkci oznámila, že ve vládě končí. V posledních dnech čelila obvinění z plagiátorství ve svých diplomových pracích.